Katolička katedrala koja je stradala tijekom rata u Siriji danas će službeno ponovno biti otvorena i posvećena.

Maronitska katedrala svetog Ilije u Alepu bombardirana je najmanje tri puta između 2012. i 2016. te pretrpjela veliku štetu kada su 2013. godine džihadisti zauzeli kršćanski dio grada u kojem se građevina nalazi.

“Obnova i ponovno otvaranje katedrale ima simboličko i praktično značenje”, izjavio je maronitski nadbiskup Alepa Joseph Tobij u razgovoru za međunarodnu katoličku dobrotvornu ustanovu Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) koja je financirala obnovu.

“U simboličkom smislu to je poruka župljanima i kršćanima u Alepu i svijetu da smo još uvijek u ovoj zemlji unatoč smanjenom broju, a obnova katedrale je dokaz toga. Usta moraju nastaviti slaviti Boga na ovom mjestu unatoč svim poteškoćama”, rekao je nadbiskup.

Katedrala prije obnove Foto: ACN

Katedrala svetog Ilije izgrađena je 1873. godine na mjestu gdje je nekoć bila malena crkva iz 15. stoljeća, a obnovljena je 1914. godine.

Od 2012. do 2016. godine bila je napuštena zbog rata koji je bjesnio u gradu, no nakon što su pobunjenici istjerani iz područja, katedrala je unatoč razrušenosti otvorila svoja vrata za vjernike na Božić 2016.

„Odlučili smo poslati poruku nade da je Sin Božji utjelovljen i da je i dalje s nama, prateći nas u našim žalostima i patnjama, noseći ih s nama“, prisjetio se nadbiskup Tobij.

„Trenutak tijekom mise kada je Dijete Isus bilo položeno u jaslice sačinjene od ruševina srušenog krova bio je vrlo dirljiv. Ja koji sam slavio misu plakao sam i smijao se istovremeno skupa s vjernicima i svi su pljeskali i uzvikivali od radosti.“

Prema procjenama ACN-a u Alepu danas živi tek oko 30 000 kršćana, dok ih je prije rata bilo 180 000. Alep je bio najmnogoljudniji grad u Siriji prije ratnih razaranja, dok ga je sada po broju stanovnika pretekao Damask.

Katedrala izvana Foto: ACN