Na proljetnome zasjedanju Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE), održanom od 17. do 19. travnja u Łomżi na istoku Poljske, predsjedništvo COMECE Youth Neta predstavilo je priručnik za mlade Europljane kao pomoć za nadolazeće izbore za Europski parlament koji se u zemljama EU-a održavaju od 6. do 9. lipnja.

„Nadamo se da će ovaj alat biti koristan za mlade i da će ih motivirati da se aktivno uključe u politički život, počevši od nadolazećih EU izbora. Potičemo ih da budu svjesni važnosti svoga glasa kao konkretnoga načina da pridonesu europskom projektu koji je njihova budućnost“, rekao je generalni tajnik COMECE-a Manuel Barrios Prieto.

Priručnik nudi raznolik niz izvora, uključujući informativni sadržaj, pitanja za razmišljanje i praktične smjernice o izbornom procesu. Nadahnut socijalnim naukom Crkve, motivira mlade ljude da promisle o etičkim aspektima svoga političkoga angažmana, naglašavajući vrijednosti poput solidarnosti, pravde i ljudskoga dostojanstva.

Strukturiran u pet glavnih odjeljaka, priručnik počinje relevantnim citatom iz enciklike ili apostolske pobudnice, a bavi se temama kao što su: politika, građanstvo, opće dobro, europski identitet i kritičko razmišljanje. Na kraju svakoga odjeljka pitanja potiču čitatelje da razmisle o temi te razmotre svoje odluke u svjetlu nadolazećih izbora. Osim toga, priručnik nudi praktične uvide u proces europskih izbora, uključujući korisne poveznice za mlade.

Tako primjerice u dijelu naslovljenom: „Europska unija: zajednica i pripadnost“ stoji: „Kao mladi kršćani, možemo pridonijeti projektu Europske unije ponovnim otkrivanjem osjećaja pripadnosti europskoj zajednici solidarnosti, koja nudi mjesto za iskren i konstruktivan dijalog, pun poštovanja, gdje se autoritet i moć žive kao služenje promicanju kulture mira. To je Europa koja nama mladima omogućuje putovanja, studiranje, rad i susrete bez granica.“

Naime, platforma mladih COMECE-a, koja okuplja organizacije katoličke mladeži aktivne na razini Europske unije, izradila je taj dokument koji sadrži resurse i uvide posebno prilagođene mladima i organizacijama mladih. Pruža im alate za komuniciranje o izborima za Europski parlament i snalaženje u često nejasnom kontekstu nadolazećih izbora. Fokusirajući se na poticanje sudjelovanja birača, alati naglašavaju važnost građanskoga angažmana i ključnu ulogu mladih u oblikovanju europske budućnosti.

Priručnik na engleskom jeziku možete skinuti OVDJE.