Sohrab Ahmari, poznati britansko-iranski novinar i komentator prestižnog The Wall Street Journala, objavio je na svom Twitter profilu poruku suosjećanja s ubijenim francuskim svećenikom o. Jacquesom Hamelom i objavio kako se – obratio na katoličanstvo.

Ahmari, koji je rođen u Iranu i živi u Londonu, objavio je poruku s hashtagom “Ja sam Jacqoues Hamel” u znak potpore svećeniku kojeg su ubili islamistički teroristi u Francuskoj. Potom je napisao:

“Zapravo, ovo je pravi trenutak da oglasim kako sam se obratio na katoličanstvo.”

Kasnije je, odgovarajući na pitanja drugih korisnika, objasnio kako se priprema za sakrament krštenja i prolazi kroz kateheze koje su “jako stroge, ali istodobno prekrasne”.

U srijedu ujutro Ahmari je obrisao svoj status, ali je odmah i potom objasnio kako je to učinio jer ne želi da “internetski luđaci” komentiraju i vrijeđaju njegovu Crkvu. Potvrdio je: primio je katoličku vjeru.

Amhari je rođen u Teheranu, a njegova je obitelj preselila u Sjedinjene Države kada je imao 13 godina. Nejasno je dolazi li iz obitelji koja je prakticirala muslimansku vjeru. Danas živi i radi u Londonu.

Ahmari je odluku o obraćenju očito donio već ranije. Međutim, činjenica da ju je objavio potaknut ubojstvom svećenika kojega su već mnogi opisali kao mučenika – sigurno ima jako duhovno značenje.

Također, kako su primijetili neki mediji, teroristi su vjerojatno očekivali kako će ubojstvo svećenika stvoriti strah među katolicima. Umjesto toga, svjedočimo kako je ono potaknulo mnoge da hrabrije deklariraju svoju vjeru, kao i svoje obraćenje.

“Njegova smrt dio je veličanstvene povijesti kršćanskih mučenika kojoj pripadaju i noviji mučenici istočnih Crkvi”, izjavio je franjevac Georges Abou Khazen, apostolski vikar sirijskog grada Alepa.

Goran Andrijanić | Bitno.net