Nadbiskup Lackner (63) u službi nasljeđuje bečkoga nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna (75), koji je podnio ostavku nakon 22 godine na čelu ABK. Metropolit Salzburške crkvene pokrajine posljednjih je pet godina bio u službi potpredsjednika Austrijske biskupske konferencije, na koju je sada imenovan biskup Scheuer (64).

Kardinal Schönborn u ponedjeljak 15. lipnja još je otvorio plenarno zasjedanje i vodio ga do izbora novoga predsjednika, koji je zatim istodobno i preuzeo tu službu na sljedećih šest godina.

Kardinal Schönborn bio je izabran za predsjednika ABK 30. lipnja 1998. kao nasljednik tadašnjega biskupa Graza Johanna Webera i u neprekinutom nizu izbora na novi šestogodišnji mandat posljednji puta biran u studenome 2016. Početkom ožujka kardinal Schönborn pismeno je podnio ostavku, no zbog odgađanja proljetnoga zasjedanja ABK u pandemiji koronavirusa, biskupi su ga zamolili da da ostane predsjednik dok ne nastanu uvjeti za novo plenarno zasjedanje.

Mons. Franz Lackner rođen je 14. srpnja 1956. kao Anton Lackner u Feldbachu, počeo se školovati za električara, no služeći kao vojnik UN-a na Cipru (1978. – 1979.) odlučio se za svećeništvo. Ušao je u Franjevački red godine 1984., i uzevši ime utemeljitelja Franje Asiškoga dao vječne zavjete 1989. Za svećenika je zaređen 1991. Nakon teološkoga studija u Beču, i doktorata iz filozofije na Papinskom sveučilištu Antonianium u Rimu, predavao je tamo metafiziku do izbora za provincijala Bečke franjevačke provincije 1999. godine. U listopadu 2002. imenovan je za pomoćnoga biskupa Biskupije Graz-Seckau i 8. prosinca zaređen za biskupa. U studenome 2013. godine imenovan je salzburškim nadbiskupom preuzevši tu službu 12. siječnja 2014. U ožujku 2015. izabran je za potpredsjednika Austrijske biskupske konferencije.