Okupljanjem članova Austrijske biskupske konferencije u poslijepodnevnim satima 15. lipnja u bazilici svetišta počelo je ljetno zasjedanje u znaku posljedica pandemije koronavirusa na društvo i Crkvu.

Nakon molitve biskupi su se okupili u duhovnom centru benediktinaca gdje će do četvrtka 18. lipnja između ostaloga i birati novoga predsjednika, jer je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn (75) nakon 22 godine na čelu Austrijske BK najavio povlačenje iz te službe.

Novi predsjednik birat će se među svih 15 austrijskih biskupa, s time da su svoje nesudjelovanje na zasjedanju opravdali biskup Egidije Živković i pomoćni biskup Stephan Turnovszky. Na plenarnom zasjedanju prvi put sudjeluje novi ordinarij biskupije Gurk biskup Josef Marketz.

Zasjedanje se održava pod epidemiološkim mjerama, između ostaloga svi će sudionici biti testirani na koronavirus, otkazan je uobičajeni studijski dan s vanjskim sudionicima kao i svečana zaključna misa u bazilici s mnoštvom vjernika.

U petak 19. lipnja zaključke zasjedanja na konferenciji za novinare u Beču u 10 sati (Stephanisaal, Stephansplatz 3) predstavit će kardinal Schönborn i novi predsjednik ABK.