Biskup Kevin C. Rhoades, biskup Fort Wayne-South Benda, koja se nalazi u američkoj državi, izjavio je kako posmrtni ostaci više od dvije tisuće pobačenih beba, koje su pronađene u garaži preminulog liječnika, mogu biti pokopani na njihovom katoličkom groblju, donosi CNA. “Pridružujem svoj glas brojnim ljudima koji su izrazili užas i gađanje nakon otrkića 2246 ostataka nerođenih beba u kući doktora Ulricha Klopfera, koji je napravio tisuće pobačaja u biskupiji Fort Wayne-South Bend”, rekao je biskup.

Iz Ureda šerifa tvrde kako neće biti podnese kaznene prijave zbog otkrića 2246, kako je rekao, “medicinskih sačuvanih ostataka fetusa”. Dodao je da su posmrtne ostatke pobačenih beba otkrili članovi obitelji Klopfer 12. rujna ove godine, odnosno devet dana nakon njegove smrti. Inače, Ulrich Klopfer je umro u 75. godini života.

Iz ureda šerifa također objašnjavaju kako su ostaci beba pronađeni u 70 kartonskih kutija koje su bile naslagane doslovno do stropa garaže, ali i da obitelj Klopfer surađuje u istrazi. “Otkriveni ostaci su bili u malim zapečaćenim plastičnim vrećicama s formalinom, kemikalijom koja se koristi za očuvanje biološkog materijala”, stoji u zajedničkoj izjavi ureda šerifa, državnog odvjetništva i ureda mrtvozornika. U izjavi također piše kako su te kutije bile pomiješane s kutijama u kojima se nalazila Klopferova osobna imovina.

Kutije potječu iz razdoblja od 2000. do 2002. godine, kada je Klopfer posjedovao i upravljao trima klinikama za pobačaje u državi Indiana. Inače, ove klinike su zatvorene do kraja 2015. godine zbog brojnih pritužbi na Klopferove prakse. Liječnik je 2016. godine izgubio licencu nakon što je priznao da je napravio pobačaj dvjema 13.-godišnjim djevojčicama te da te zahvate nije pravodobno prijavio državi. Liječnik je također priznao kako odraslim pacijentima nije davao lijekove protiv bolova, osim ako mu to nisu dodatno platili.

Također, državna agencija je optužila kliniku za koju je Klopfer radio da ženama koje su dolazile na pobačaj nisu pružale edukaciju koju su prema zakonima bile obavezne pružiti barem 18 sati prije samog pobačaja.

Državni odvjetnik James Glasgow je odbio odgovoriti na pitanje o procijenjenoj gestacijskoj dobi djece i nije razjasnio kako je liječnik označio vrećice. Rekao je kako će vlasti kontaktirati žene koje su u to doba bile Klopferove pacijentice.

Premda Klopfera zbog smrti nije moguće optužiti, prisutnost ostataka beba u njegovom domu ukazuje kako je prekršio zakonske propise o zbrinjavanju medicinskog otpada te o vođenju evidencije. Lokalne vlasti će istražiti je li liječnik imao sudionika koji mu je pomogao prebaciti ostatke u garažu.

Inače, Klopfer je počeo raditi pobačaje 1974. godine. Američki mediji javljaju kako je tijekom radnog vijeka napravio 30 tisuća pobačaja. Na društvenim mrežama već dugo vremena postoje brojne stranice i grupe koje su se okupljale u molitvi za obraćenje doktora Klopfera.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net