Norveška će 2030. godine proslaviti 1 000 godina prisutnosti kršćanstva u toj zemlji. Ministrica za pitanja djece i obitelji imenovana je voditi rad vlade povodom priprema za proslavu ove važne obljetnice.

Ministrica Kjersti Toppe želi “narodnu proslavu” obljetnice. Toppe je odgovorna i za pitanje vjere te je dobila zaduženje za ostvarenje vladinih planova o obnovi starih kamenih crkava za veliku milenijsku obljetnicu. Do sada je odgovornost za milienijsku proslavu pripadala Anette Trettebergstuen kao ministrici kulture i ravnopravnosti spolova, međutim, Vlada je odlučila kako će tijekom ljeta Toppe preuzeti dužnost, javlja Christian Network Europe.

Kao dio sjećanja na ovu godišnjicu norveška vlada obećala je obnoviti 159 srednjovjekovnih kamenih crkava u zemlji.

Godine 2030. navršit će se 1 000 godina od pada sv. Olafa u bitci kod Stiklestada. Ova je bitka jedan od ključnih događaja u povijesti Norveške. Iako je u njoj kršćanski vikinški kralj Olaf Haraldsson preminuo glas o njegovoj svetosti se ubrzo prenio. Olaf je kasnije postao zaštitnik Norveške, a danas se bitka smatra jednim od važnijih događaja u povijesti ove zemlje.

Toppe, inače majka šestero djece, članica je Stranke centra, za koju je želja za velikom proslavom 1000. obljetnice kršćanstva u Norveškoj bila pitanje izborne kampanje.

Prošle godine čelnik Stranke centra Trygve Slagsvold Vedum ustvrdio je da je bitka “toliko odlučujući događaj u povijesti naše nacije da mora biti organizirano veliko slavlje”.