Povjerenik Njemačke biskupske konferencije za sport passauški biskup Stefan Oster, u povodu finala njemačkog nogometnog kupa kritizirao je komercijalizaciju i političku instrumentalizaciju sporta, posebice nogometa, prenijela je u subotu 3. lipnja KNA.

Nasilje, doping, korupcija i manipulacija čine nogomet ružnim, rekao je mons. Oster, popularno nazvan „sportskim biskupom“, za internetski portal domradio.de. Pritom je posebno spomenuo izbor Katara kao mjesta održavanja svjetskog nogometnog prvenstva i optužbe za korupciju u svjetskoj nogometnoj organizaciji FIFA-i.

„To već ljuti. Ali to se onda zrcali i u velikim klubovima, ti nepojmljivi iznosi koji se plaćaju“, rekao je, dodavši kako pritisak na igrače podsjeća na trgovinu robljem. „Komercijalizacija nogometa, upravo kod NK Bayerna, ponekad poprima oblik koji se više ne može pratiti“, rekao je passauški biskup, koji od malih nogu navija za Bayern.

Naglasio je da mu komercijalizacija kvari užitak u nogometu. Sport mu je, dodao je, postao manje važan, porazi Bayerna nisu mu više tako bolni kao ranije. Ponekad izgubim volju za gledanjem. A opet, kad vidim lijepu, napetu utakmicu, zaboravim to i jednostavno se veselim nogometu, rekao je.

Na pitanje smije li se moliti za pobjedu u nogometu, odgovorio je: „Smijete se naravno nadati, smijete i odaslati molitvicu prema nebu. Ali, hoće li to Bog shvatiti ozbiljno, ili shvaćate li vi pritom Boga zaista ozbiljno, to je već drugo pitanje“.

Uoči finala njemačkog nogometnog kupa u subotu između RB Leipziga i Eintrachta iz Frankfurta u Berlinu, predstavnici Katoličke i Evangeličke crkve održali su zajedničku molitvu za uvažavanje i pravičnost u sportu. Na ekumenskom bogoslužju o temi „Zajedno smo više mi“, biskup Oster izjavio je kako Božji blagoslov može pomoći kako bi se „sačuvalo nešto od ljepote igre“.

„Uza svu strast, želimo moliti za uvažavanje, za dobro zajedništvo, ako smo i protivnici u igri“, rekao je mons. Oster, ukazujući na potrebu uvažavanja navijača protivničke momčadi. Riječ je i o pravičnim gubitnicima ili pobjednicima „koji i dalje poštuju protivnika“.

Njemački „sportski biskup“ rekao je kako moli i za to „da ono što pogoduje još većoj ružnoći nogometa, ostane izvan terena“. Igra treba biti slobodna od rasizma, dopinga i prijevara u klađenju i poglavito od nasilja. „A kad se nadamo na će naša momčad pobijediti, onda prvenstveno zato što te večeri igra bolje, a ne zbog spornih odluka VAR-a o kojima se onda danima raspravlja“.

Povjerenik za sport Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) Thorsten Latzel na zajedničkom je bogoslužju ukazao na ujedinjujuću snagu športa i kršćanske vjere. U Isusu Kristu sve su razlike privremene, rekao je. „Razlike među klubovima, nacijama, socijalnim skupinama ionako. I konfesionalne poput evangelički ili katolički. Čak i vjersko razlikovanje je li netko kršćanin ili ne. U Kristu je svaki čovjek naš brat i naša sestra“, rekao je Latzel.

Njemačka biskupska konferencija i Evangelička crkva tradicionalno uoči finala njemačkog kupa u Berlinu održavaju ekumensko bogoslužje s predstavnicima Njemačkog nogometnog saveza (DFB), navijačima i volonterima.

Na molitvi u subotu sudjelovali su i predsjednik DFB-a Bernd Neuendorf i predstavnici navijačkih skupina RB Leipziga i Eintrachta iz Frankfurta. Njemački nogometni kup ove je godine osvojio RB Leipzig, pobijedivši u finalu Eintracht Frankfurt rezultatom 2:0, prenijela je u subotu 3. lipnja KNA.