„Ubijeni nigerijski bogoslov pokazao je hrabrost mučenika“, izjavio je biskup Sokota Matthew Hassan Kukah. Nigerijskog bogoslova ubila su trojica otmičara. Jedan je od njih izjavio kako su bogoslova Michaela Nnadija ubili zbog naviještanja evanđelja.

Nigerijske novine Daily Sun nedavno su objavile razgovor s ubojicom koji je priznao kako mu „bogoslov od prvoga dana otmice nije dao mira“. Naime, bogoslov u zatočeništvu nije prestao naviještati svoju kršćansku vjeru.

„Ono što je ubojicama najviše smetalo jest da je Michael njima ponavljao kako bi se trebali pokajati i promijeniti“, dodao je biskup. 18-godišnji bogoslov ubijen je u siječnju ove godine.

Otmičari su 8. siječnja “upali” u bogosloviju Dobrog pastira u Kadunu, gradu koji se nalazi u sjeverozapadnoj Nigeriji, te su oteli četiri bogoslova u dobi od 18 i 23 godine.

U Nigeriji su u posljednje vrijeme sve učestaliji napadi na kršćane. Bolanle Ataga, supruga cijenjenog liječnika, također je ubijena nakon što je početkom siječnja oteta s dvoje djece. Krajem travnja u Nigeriji su uhićeni Mustapha Mohammed i još dvojica muškaraca koji su bili pripadnici bande s 19 članova.

Mustapha Mohammed priznao je kako je gospođa Ataga ubijena jer se opirala silovanju. „Ono što se dogodilo Michaelu i Bolanli je metafora za razumijevanje ožiljaka koji su ostali nakon britanske kolonizacije, ožiljaka koji su promijenili lice religija u Nigeriji te dalje pogoršavaju tenzije između kršćana i muslimana“, izjavio je biskup Kukah.

Nigerija je 1960. godine stekla neovisnost od britanske kolonijalne vladavine. Na sjeveru zemlje danas pretežno žive muslimani, a na jugu kršćani. „Sjeverna muslimanska elita u postkolonijalnoj Nigeriji koristi religiju kao temelj za društvenu integraciju i podjelu moći te kršćane doživljava kao autsajdere“, tvrdi nigerijski biskup.

Muslimani u sjevernoj Nigeriji također još uvijek žene mlade kršćanske djevojke, koje su dužne prijeći na islam“. „Muslimankama koje se žele udati za kršćane, ali i one koji žele prijeći na kršćanstvo, prijeti smrtna kazna“, objašnjava biskup Kukah. Godine negativnih stereotipa protiv kršćana su ljude poput Mohammeda hranile gnjevom. „Michael i Bolanle, ali i Leah Sharibu, metafore su afričke Crkve koja pati“, izjavio je biskup.

Leah je 15-godišnja djevojčica koja je 2018. godine završila kao talac s više od 100 djevojčica u nigerijskom gradu Dapchi. Djevojčice su oslobođene nakon mjesec dana, ali ona jedina nije puštena jer se navodno nije htjela odreći svoje kršćanske vjere.

„Njihovo svjedočanstvo predstavlja duhovni kisik koji naša pluća danas silno trebaju“, smatra biskup. Uvjeren je kako će njihova mučeništva nadahnuti novu generaciju branitelja evanđelja na tom, kako kaže, „bolesnom i problematičnom kontinentu“.