„Smatramo da je pronalaženje pravde i otkrivanje istine nacionalna usluga koju možemo učiniti za našu zemlju, jer smo manjinska religija u Šri Lanki”, poručio je u razgovoru za Vatican News vlč. Julian Patrick Perrera, tajnik pravne skupine nadbiskupije Colombo.

Dana 21. travnja 2019. teroristički bombaši napali su dvije katoličke crkve, evangeličku kršćansku crkvu i tri luksuzna hotela, kao i stambeni kompleks i gostinjsku kuću. Osam bombaša samoubojica, za koje vlada tvrdi da su povezani s takozvanom Islamskom državom, ubili su više od 260 osoba u koordiniranim napadima. Kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba, doveo je u pitanje vladin narativ o napadima i neprestano poziva na međunarodnu istragu.

U intervjuu za Vatican News povodom četvrte godišnjice tragedije, vlč. Perera je žalio zbog nedostatka pravde za bombaške napade koji su se dogodili na Uskrs 2019., rekavši da nije „dovršena odgovarajuća istraga o cijelom pitanju“.

Napomenuo je kako se čini da postoje dokazi o zataškavanju, ističući  uklanjanje nekoliko ključnih istražitelja iz slučaja. Postoji i svojevrsna „varljiva tužba“ koja se vodi protiv oko 25 pripadnika takozvanog terorističkog pokreta. Međutim „optužbe su vrlo površne“, rekao je vlč. Perera,  dodajući kako pravni stručnjaci smatraju da se slučaj koji se sastoji od 23000 optužbi nikada ne može vjerodostojno izvesti pred sud. „Kako možete dovesti u pitanje 23000 optužbi i unakrsno ispitati toliko stotina ljudi?“ kazao je. „Dakle, možete vidjeti da postoji vrlo jasno zataškavanje na prvom mjestu“, tvrdi.

Međutim, istaknuo je vlč. Perera, postignut je određeni je napredak sredinom siječnja ove godine kada je Vrhovni sud Šri Lanke donio građansku osuđujuću presudu za nemar protiv bivšeg predsjednika Maithripala Sirisena i četvorice najviših sigurnosnih dužnosnika jer nisu djelovali na temelju obavještajnih podataka koji su pokazivali mogući teroristički napad uoči bombaških napada na Uskrs 2019. Također su bili prisiljeni platiti 100 milijuna rupija odštete obiteljima žrtava.

Presuda Vrhovnog suda otvara daljnje građanske parnice na sudovima u drugim zemljama, jer je u napadima ubijeno 45 stranih državljana. Vlč. Perera je rekao da obitelji tih žrtava mogu tužiti dužnosnike Šri Lanke za odštetu u svojim matičnim zemljama na temelju te osude.

Crkva također traži dodatnu pravnu mogućnost traženja međunarodne istrage koju podržava UN. Vlč. Perera je nedavno predstavio slučaj Crkve u Šri Lanki na 52. vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava, koje je održano u Ženevi od 27. veljače do 4. travnja.

Govoreći kao predstavnik Franciscan International, nevladine organizacije s općim konzultativnim statusom pri UN-u, vlč. Perera je rekao da šrilankanski sudovi nisu donijeli kaznene presude za upravljače napada, te je pozvao UN da se pozove na univerzalnu jurisdikciju u slučaju da istraži bombaške napade.

U intervjuu je priznao poteškoće u prikupljanju dokaza i kontaktiranju svjedoka. „Dobiti slučaj je posao i pol”, rekao je vlč. Perera. „Opet, na međunarodnoj razini bit će još teže. Ali mislim da je to naš kršćanski poziv. I u našoj proročkoj ulozi, vjerujem da to moramo učiniti.”

Katolička Crkva, dodao je vlč. Perera, jedna je od rijetkih institucija koja ima potrebna sredstva kako bi se suočila s vladom Šri Lanke u potrazi za pravdom. „Spremno iskorištavamo ovu priliku, jer tko će drugi napraviti ovakve stvari na međunarodnoj razini, ako ne mi?“, kazao je.

Fr. Perera je primijetio da nasilje često prethodi izborima u Šri Lanki, navodeći da političari iskorištavaju ubojstva kako bi pokrenuli svoju bazu. „U Šri Lanki su se takve stvari – ubojstva, ubijanja ljudi – događale svih ovih godina i bile su gurnute pod tepih“, rekao je. „Kad god su izbori, ovakve stvari su sastavni dio političke kampanje.”

Vlč. Perera je istaknuo kako Crkva traži pravdu ne samo za katolike, već i za „cijelo stanovništvo Šri Lanke, jer ako i dok ne dokažemo prave krivce, nikada nećemo moći biti slobodna zemlja”.

Kršćani moraju oprostiti, a katolici Šri Lanke žele oprostiti onima koji su ih napali na Uskrs 2019., potvrdio je svećenik Šri Lanke. „Opraštamo”, rekao je vlč. Perera. „Želimo oprostiti, ali trebamo znati kome oprostiti… Uz Božju milost, puno smo napredovali i nastavit ćemo“, prenosi Vatican News.