Žalbeni sud u Sjevernoj Irskoj danas je donio odluku u kojoj je odbacio žalbu vlasnika slastičarnice Ashers Bakery iz Belfasta, potvrdivši time odluku prvostupanjskog suda koji ih je kaznio s 500 funti jer su odbili napraviti tortu s natpisom “podržite gay brak” i logom gay aktivističke grupe Queerspace.

Kako javlja Catholic Herald, sud je odlučio kako Ashers Bakery ne smije odbiti kupce samo zbog činjenice da ne dijele iste stavove tj. da im nije dopušteno pružati usluge isključivo osobama s istim religijskim uvjerenjima.

Podsjećamo, Ashers Baking Company dobili su narudžbu napraviti tortu na čijem je vrhu trebao biti nacrtan logo gay aktivističke grupe Queerspace, koja je angažirana na legalizaciji homoseksualnog braka u Sjevernoj Irskoj, kao i likovi iz dječje serije Ulica Sezam – Bert i Ernie, koje homoseksualni aktivisti često koriste u svojoj ikonografiji i tvrde da su ih autori te serije zamislili kao dva homoseksualca koja žive zajedno (autori serije davno su to demantirali). Uprava slastičarnice odbila je narudžbu i naručitelju objasnila kako je homoseksualni brak u suprotnosti s njihovim kršćanskim uvjerenjima i kako tu tortu ne mogu napraviti. Novce su naručiteljima, naravno, uredno vratili, a ovi su tortu napravili na drugom mjestu.

Nekoliko dana kasnije dobili su poziv od predstavnika Povjerenstva za ravnopravnost (Equality Commision) koji su ih obavijestili kako su dobili pritužbu na njih i kako im prijeti tužba.

Iako je sud optužio slastičarnicu zbog “nezakonite diskriminacije”, mnoge osobe, uključujući i neke LGBT aktiviste, stale su na stranu vlasnika.

Tako je gay aktivist Peter Tatchell u kolumni za britanski Guardian napisao: “Sud je pogriješio što je presudio kako je Lee (Gareth Lee, gay aktivist koji je naručio tortu) bio diskriminiran zbog svoje seksualne orijentacije i političkog mišljenja… Nema dokaza da je njegova seksualnost bila razlog što su u Ashersu odbili njegovu narudžbu.” Tatchell je pritom argumentirao kako ovakva presuda predstavlja opasan presedan s obzirom na to da su antidiskriminacijski zakoni u Sjevernoj Irskoj napisani kako bi spriječili diskriminaciju osoba, a ne “tjerali ljude da promoviraju ideje s kojima se ne slažu”.

Slično je izjavio i Sir Patrick Stewart, poznati glumac, rekavši: “Našao sam se na strani pekara. To nije bilo zato što im smeta neki gay par, to nije zato što se slavi neki brak ili sporazum među njima. Smetale su im same riječi na torti. Smatrali su da su te riječi uvredljive. Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja i da to neće učiniti.”

Tino Krvavica | Bitno.net