Sir Patrick Stewart je u jednoj od najgledanijih večernjih emisija BBC-ja rekao kako podupire pravo vlasnika pekarnice Ashers Bakery, obitelj McArthur, u Sjevernoj Irskoj da odbiju ispeći tortu na kojoj piše “Poduprite gay brak”, s fotografijom zagrljaja popularnih likova iz dječje serije “Ulica sezama”. Obitelj McArthur je zbog toga bila tužena i pravomoćno osuđena za diskriminaciju – morali su platiti 500 funti globe (više o cijelom slučaju OVDJE).

Kako piše portal Narod.hr, odluka suda očito je usmjerena na to da se zastraše svi koji se ne slažu i ne podupiru aktiviste koji traže izjednačavanje istospolne veze i braka.

“Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja”, rekao je glumac najpoznatiji po ulozi kapetana Picarda u seriji Zvjezdane staze.

Dok je govorio u emisiji Newsnight rekao je: “Našao sam se na strani pekara. To nije bilo zato što im smeta neki gay par, to nije zato što se slavi neki brak ili sporazum među njima. Smetale su im same riječi na torti. Smatrali su da su te riječi uvredljive. Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja i da to neće učiniti.”

Stewart je inače već dugo prijatelj s gay glumcem Sir Ianom McKellenom, zvijezdom “Gospodara prstenova”, koji je čak 2013. godine “oženio” glumca iz Zvjezdanih staza s jazz pjevačicom Sunny Ozell.

Patrickov stav izazvao je očekivane negativne reakcije na društvenim mrežama. Stoga je poznati glumac na svojem Facebook profilu objavio pojašnjenje svojeg stava:

“Kao dio mojeg zagovaranja za Amnesty International, dao sam intervju o brojnim temama vezanim uz ljudska prava, građanska prava i slobodu govora. Tijekom intervjua bio sam pitan o irskim pekarima koji su zbog svojih uvjerenja odbili staviti poruku na tortu koja podržava bračnu jednakost. Po mom mišljenju, ovaj slučaj nije bio o diskriminaciji, nego o osobnoj slobodi i onome što je sačinjava, uključujući slobodu protiviti se. I jednakost i sloboda govora su temeljna prava, i ovaj slučaj naglašava kako je potrebno osigurati da jedno nije ugroženo u potrazi za drugim. Znam da se mnogi ne slažu s mojim stavovima, uključujući i sudove. Poštujem i razumijem njihovu poziciju, pogotovo u ovoj važnoj klimi u kojoj se plimni valovi predrasuda i nejednakosti (srećom) okreću. Ono što ja ne mogu poštovati je to da neki zamjenjuju moj stav o ovom pitanju kako bi zaključili da sam protiv jednakosti ili da dijelim osobna uvjerenja pekara. Ništa, apsolutno ništa, ne može biti dalje od istine. Dugo sam zagovarao prava LGBT zajednice, jer jednakost ne bi trebala samo biti – kao što je to narod Irske snažno pokazao svijetu – univerzalno prihvaćena, nego i cijenjena.”

Narod.hr | Bitno.net