Podsjećamo, slastičarnica Ashers Baking Company odbila je napraviti tortu s natpisom “podržite gay brak” i logom gay aktivističke grupe Queerspace jer se poruka kosila s kršćanskim uvjerenjima njezinih vlasnika. Zbog toga ju je sud u Sjevernoj Irskoj, jedinom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva u kojem gay brak nije legaliziran, optužio za diskriminaciju, te su vlasnici slastičarnice trebali platiti 500 funti kazne.

Thatchell je isprva podupro odluku suda, ali je samo dva dana prije početka žalbenog procesa promijenio svoj stav, napisavši kako je tužba otišla “korak predaleko”: “Boli me izreći ovo, kao dugogodišnjeg pobornika LGBT ravnopravnosti u Sjevernoj irskoj, gdje su gay brak i doniranje krvi od strane gay osoba i dalje zabranjeni”.

Kako piše u članku, glavna točka Thatchellovog neslaganja s odlukom jest činjenica da su vlasnici odbili napraviti tortu zbog poruke koja je trebala biti napisana na vrhu, a ne zato jer je naručitelj, Gareth Lee, gay seksualne orijentacije.

“Sud je pogriješio što je presudio kako je Lee bio diskriminiran zbog svoje seksualne orijentacije i političkog mišljenja… Nema dokaza da je njegova seksualnost bila razlog što su u Ashersu odbili njegovu narudžbu” piše Peter Tatchell, argumentirajući pritom kako ovakva presuda predstavlja opasan presedan, s obzirom da su antidiskriminacijski zakoni u Sjevernoj Irskoj napisani kako bi spriječili diskriminaciju osoba, a ne “tjerali ljude da promoviraju ideje s kojima se ne slažu”.

“Sud je zaključio kako pružatelji usluga moraju objaviti svaku ‘zakonitu’ poruku, čak i kada se pozivaju na prigovor savjesti. To podiže razna pitanja: trebaju li muslimani, zaposlenici u tiskari, biti obvezani tiskati stripove s Muhammedom? Ili oni koji su Židovi objaviti tekstove onih koji negiraju holokaust? Ili gay slastičari prihvatiti narudžbe s kolačima koje sadrže homofobne klevete?” pita se Peter Tatchell, pritom zaključivši kako “nezakonita treba biti diskriminacija protiv ljudi, a ne protiv ideja”.

Poznati LGBT aktivist nije usamljen u svojem razmišljanju. Prije nekoliko mjeseci slično je izjavio i Sir Patrick Stewart, poznati glumac rekavši: ““Našao sam se na strani pekara. To nije bilo zato što im smeta neki gay par, to nije zato što se slavi neki brak ili sporazum među njima. Smetale su im same riječi na torti. Smatrali su da su te riječi uvredljive. Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja i da to neće učiniti.”

Bitno.net poziva na molitvu za vlasnike slastičarnice kako bi ova opasna presuda bila srušena.

Tino Krvavica | Bitno.net