Foto: Thomas HawkKatolički svećenici među najugroženijim su skupinama u jeku pandemije koronavirusa u Italiji.

Prema pisanju talijanskog lista Avvenire koji je u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, od posljedica zaraze umrlo je već 69 svećenika od čega su njih čak 23 iz biskupije Bergamo u Lombardiji.

Nesebična dušobrižnička skrb za bolesne i vođenje sprovoda za preminule, izložila je svećenike virusu kojemu su najviše podlegli oni stariji.

„Naši svećenici umiru jer ne kalkuliraju”, izjavio je tajnik biskupije Bergamo Giulio Dellavite. “Svećenik je uvijek blizu ljudi, u dobru i u zlu, to je razlog njegova postojanja”

Papa Franjo aktivno je uključen u brigu za ugrožene svećenike. Biskup Bergama Francesco Beschi, rekao je kako ga je Papa osobno nazvao kako bi ga obodrio.

„Bio je pun ljubavi u svom izrazu očinske blizine prema meni, svećenicima, bolesnima, onima koji se za njih brinu te prema cijeloj našoj zajednici”, rekao je o njihovom razgovoru Beschi.

Na veliku žtrtvu koju su tijekom pandemije podnijeli svećenici za AFP se osvrnuo i vlč. Giuseppe Locatelli iz talijanskog mjesta Albino.

„Usuđujem se reći da smo mi svećenicu na drugoj liniji obrane“, smatra Locatelli te dodaje „Moramo uvažiti ulogu medicinskih djelatnika i rizika kojima se izlažu svaki dan. Mi manje riskiramo.“

Ivo Džeba | Bitno.net