Glavni grad Haitija bori se sa suzbijanjem izbijanja nasilja koje je dovelo do toga da su neke četvrti potpuno zatvorene za pristup građanima. Usred ovog kaosa, lokalni izvori su izvijestili da je šest redovnica iz kongregacije sestara Svete Ane oteto zajedno s ostalim putnicima i vozačem autobusa u kojem su putovale. Naoružani napadači zaustavili su autobus i sve putnike su uzeli kao svoje taoce. Otmica se dogodila 19. siječnja, usred bijela dana, u središtu glavnoga grada Port-au-Princea.

Otmicu, potvrđenu u priopćenju za tisak Haićanske biskupske konferencije, također je oštro osudio biskup Pierre-André Dumas. Biskup Anse-à-Veaua i Miragoâne snažno i odlučno osuđuje „ovaj najnoviji mrski i barbarski čin koji ne pokazuje poštovanje prema dostojanstvu ovih posvećenih žena koje su se svim srcem i potpuno predale Bogu kako bi obrazovale i odgajale mlade, najsiromašnije i najranjivije u našem društvu.”

Biskup poziva na oslobađanje talaca i prestanak “ove žalosne i zločinačke prakse”. Biskup Dumas poziva “cijelo haićansko društvo da se ujedini kako bi se mogao stvariti istinski krug solidarnosti oko svih talaca u zemlji, kako bi došlo do njihova oslobođenja i omogućio im se brz i siguran povratak njihovim obiteljima i zajednicama!” Na kraju, biskup je izrazio svoju spremnost da preuzme njihovo mjesto kao talac.

Od prošle nedjelje naoružane bande su pojačale svoje ubilačke aktivnosti, a diljem zemlje organizirane su demonstracije protiv nedostatka sigurnosti.

U četvrtak je u četvrti Solino na jugu Port-au-Princea došlo do nasilne razmjene vatre između suparničkih bandi, uključujući naoružanu skupinu iz susjedne četvrti Bel-Air. Prema riječima svjedoka, u sukobima je poginulo dvadesetak ljudi.

Druge četvrti glavnog grada, Carrefour Péan i Delmas, također su bile meta napada bandi. Na ulicama Port-au-Princea stanovnici su postavili barikade kako bi se zaštitili. Već nekoliko tjedana otmice su u porastu u Port-au-Princeu i na glavnim cestama. Prošlog su tjedna oteti liječnik i mirovni sudac prije nego što su pušteni uz plaćenu otkupninu.

Istodobno, protuvladine demonstracije posljednjih nekoliko dana uzrokuju nemire diljem zemlje, a predvodi ih bivši šef policije i političar Guy Philippe, koji se vratio na Haiti nakon što je u SAD-u služio zatvorsku kaznu zbog pranja novca povezanog s krijumčarenje droge.

Prosvjednici traže ostavku premijera Ariela Henryja, koji je na vlasti od ubojstva predsjednika Jovenela Moïsea 2021., kritizirajući ga da ne čini dovoljno da se nosi s nesigurnošću i posrnulim gospodarstvom, izvještava “Vatican News”.