exclusive__first_look_inside_christ_s_burial_place_in_centuries___national_geographic_-_youtube

Prije nekoliko mjeseci započeta je obnova oštećenog Isusova groba. Obnovu financiraju tri glavne kršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, armenski kršćani), prenosi Večernji list.

Kristov grob već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj tisuća hodočasnika i turista.

Mramorna ploča koja prekriva grob pomaknuta je na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je prvi put da je mramorna ploča pomaknuta od najmanje 1810., kada su provedeni zadnji konzervatorski radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghoyan iz Armenske Crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Za obnovu su zaduženi grčki stručnjaci, a cijeli proces za potrebe dokumentarnog filma snima National Geographic. “Otvaranje groba omogućit će stručnjacima jedinstvenu prigodu da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta kršćanstva”, objavila je ta medijska kuća.

Samo će iznimno krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mramorne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire će se učvrstiti.

Obnova bi trebala biti završena u proljeće iduće godine.

Bitno.net/VL