Egipatski predsjednik Abdel Fatah esl-Sisi najavio je uvođenje izvanrednog stanja u svojoj državi nakon što su islamistički teroristi ubili 44 ljudi i ranili više od 100 njih u dva napada na koptske crkve u gradovima Aleksandriji i Tanti.

Predsjednik je izvanredno stanje najavio u istupu na televiziji, rekao kako bi ono trebalo trajati tri mjeseca, a za cilj bi imalo zaštitu zemlje od terorističke prijetnje.

Prema egipatskom ustavu, parlament mora odobriti ovu odluku, ali predsjednik ima potporu većine u parlamentu, pa se očekuje da će se to i dogoditi.

Podsjetimo, sve se ovo događa tek nekoliko tjedana uoči posjeta pape Franje Egiptu. Posjet je predviđen za kraj tjedna.

U međuvremenu je objavljeno kako je u napadu u Aleksandriji terorist samoubojica zaustavljen na ulazu u crkvu sv. Marka, te je detonirao eksploziv tamo, a ne u crkvi kako je očito planirao. U crkvi je svetu misu na Cvjetnicu predvodio koptski patrijarh Tawadros II.

Papa Franjo je jučer nakon molitve Angelusa izrazio sućut koptskom patrijarhu Tawadrosu II. Sveti je Otac Blaženoj Djevici Mariji povjerio i žrtve terorističkog napada u Stockholmu, koji se dogodio prošlog petka, kao i sve one diljem svijeta, koji su pogođeni ratom. Osim toga Papa je ponovno osudio međunarodnu trgovinu oružjem.

Odgovornost za napade u Egiptu preuzeo je ISIS.

Bitno.net