Vlasti u provinciji Son La u Vijetnamu, pokrajini koja su izvan zakona držale sve vjerske aktivnosti u provinciji, ipak su odlučile pravno prepoznati postojanje jedne katoličke župe, izvještava UCA News.

Ime vjerničke zajednice koja napokon dobila priznanje je, kako piše Nedjelja.ba, Moc Chau, a nalazi se na sjeverozapadu Vijetnama.

Ovo je prva župa u pokrajini, od njih ukupno osam, koju je službeno odobrila i priznala lokalna vlada što je završetak duge i naporne pravne borbe tamošnjih katolika koji su se 1991. počeli okupljati u jednoj dvorani.

Kao zahvala zbog toga 6. studenoga služena je u Moc Chau misa koju je predslavio biskup mons. Peter Nguyen Van Vien, apostolski upravitelj Hung Hoa. Na euharistiju su koncelebrirali biskup u miru mons. John Marie Vu Tat i 21 svećenik. Bili su bili nazočni brojni vjernici te predstavnici lokalne vlasti, kao i budisti.

U propovijedi je biskup Vien istaknuo kako je župu službeno uspostavio 2015. biskup Tat, ali da korijeni okupljanja vjerničke zajednice u tom mjestu sežu 30 godina u prošlost. Mons. Vien je istaknuo kako ona svoje postojanje duguje svećenicima, redovnicima i vjernicima koji su usprkos brojnim poteškoćama njegovali zajedništvo.

Vrijeme će pokazati hoće li vijetnamska vlada priznati ostalih sedam župa, kojima gravitira oko 8 000 katolika pridonoseći većoj vjerskoj slobodi i procvatu kršćanstva u toj zemlji.