Najveći kip Ivana Pavla II. na svijetu nalazi se u popularnom poljskom hodočasničkom odredištu, Częstochowi.

Kip, visok 13.8 metara, u potpunosti je iz svog džepa financirao poljski poduzetnik Leszek Łysoń, zahvalan Ivanu Pavlu II. na sretnom završetku jednog nemilog događaja koji se odigrao tijekom boravka u Hrvatskoj.

Łysoń se, u razgovoru za poljski Super Express, prisjetio obiteljskog odmora u Sukošanu koji je umalo završio tragedijom.

“Jedne večeri bio sam na brodu sa svojim petogodišnjim sinom Wiktorom. Okrenuo sam se na nekoliko sekundi, a potom sam uočio da nema Wiktora. Samo se na površini vode vidjelo lagano mreškanje.”

Łysoń je odmah skočio za svojim sinom no, kako svjedoči, bio je mrak i nije ništa mogao vidjeti.

“No, nekako sam uspio pronaći dijete dok se utapalo te ga svjesnog izvukao na površinu.”

Slično je govorio i 2013. u razgovoru za Večernji list.

“Brod nam je bio privezan u luci pa smo moj najmlađi sin Wiktor i ja lovili ribu. Bila su 22 sata. Sišao sam u unutrašnjost brodice i odjednom shvatio da mi nema sina.”

“Nisam ni trenutka razmišljao, odmah sam skočio u vodu”, opisao je Łysoń te dramatične trenutke. “Wiktor je već bio na dnu i tada sam ga nekakvim čudom izvukao na površinu i osjetio da još diše.”

Na ideju da podigne kip Ivana Pavla II. došao je jedan od njegove četvorice sinova, a Łysoń je smatrao kako je to dobar način da pokaže zahvalnost.

Upitan zašto vjeruje da je u slučaju njegova sina intervenirao baš popularni papa, istaknuo je kako se u svakom teškom životnom trenutku utjecao upravo njemu.

Dapače, današnjeg sveca Katoličke Crkve je i upoznao daleke 1971.

“Kao dijete osobno sam upoznao Karola Wojtylu 1971. godine. On i moj otac bili su prijatelji”, izjavio je, dodavši kako otada uvijek osjeća prisutnost Svetog Oca, uključujući i tog užasnog dana kada je gotovo izgubio sina.

Osvrnuvši se na kip Ivana Pavla II., Łysoń je istaknuo kako je tijekom iskapanja terena na mjestu gdje se kip danas nalazi pronađena drvena krunica napravljena u Svetoj Zemlji.

“Za mene je to dokaz da se ne radi o slučajnosti”, zaključio je.

Pogledajte video:

Tino Krvavica | Bitno.net