Sveti otac Franjo imenovao je u utorak 11. srpnja 2023. dominikanca Stevena Maekawu biskupom Fairbanksa na Aljasci, površinom najveće biskupije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Imenovani biskup Maekawa na biskupskoj stolici Fairbanksa naslijedit će biskupa Chada Williama Zielinskog kojega je Papa prošle godine imenovao biskupom New Ulma u Minnesoti.

Biskupija Fairbanks se prostire na 1 061 508 četvornih kilometara. Podijeljena je na 46 župa od kojih je devet dostupno automobilom. Do ostalih se mora putovati zrakoplovom.

Najsjeverniju američku biskupiju nastanjuje 166 800 stanovnika od kojih je oko 11 500 katolika. Zajednice su siromašne tako da se samo osam župa može uzdržavati od vlastitih prihoda.

U udaljenijim crkvama vjernici imaju priliku slaviti sakramente svaka dva-tri mjeseca, kada svećenici dospiju doći do njih po teškom terenu i vremenskim uvjetima.

Mons. Steven Maekawa rođen je u Seattleu 22. studenoga 1967. Prije negoli je pristupio Redu propovjednika, postigao je bakalaureat iz arhitekture na Sveučilištu u Washingtonu.

Teološki studij završio je na Dominikanskoj školi filozofije i teologije u Berkleyu u Kaliforniji, 1998. godine. Iste godine zaređen je za svećenika. Služio je kao kapelan u Newmanovom centru Sveučilišta u Washingtonu (1998. – 2002.).

Potom je bio i vojni kapelan te je odlikovan za služenje u Afganistanu 2004. u mornaričkoj pričuvi (U. S. Navy Reserve).

Od 2007. do 2015. bio je ravnatelj za zvanja dominikanske Zapadne provincije Sjedinjenih Država.

Također je bio na službama u San Franciscu i Seattleu, prije odlaska u Anchorage na Aljasci 2016., gdje je do biskupskog imenovanja bio župnik Župe Svete obitelji, objavila je CNA.