Nadbiskup San Francisca Salvatore J. Cordileone održao je u nedjelju 20. rujna tri euharistijske procesije, kao odgovor na diskriminaciju vjernika od strane lokalnih vlasti po pitanju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, prenosi Church Pop.

Procesije su započele ispred triju gradskih crkava, a sve su završile kod gradske katedrale Marijinog uznesenja. Prema riječima glasnogovornika nadbiskupije na događaju je sudjelovalo oko 1500 osoba.

Nakon što su se vjernici okupili ispred gradske prvostolnice, nadbiskup i nekoliko drugih svećenika održali su istovremeno više misa na otvorenome.

Prema posljednjim mjerama koje je uveo grad San Francisco, na vjerskim okupljanjima se može skupiti maksimalno pedeset vjernika ako se molitva ili misa održava na otvorenome, no u crkvama se ne smiju istovremeno moliti dvije ili više osoba.

S druge strane, dućani, restorani, teretane i brojni drugi zatvoreni objekti mogu raditi sa znatno većim kapacitetom, od 10% za teretane, do 25% za dućane i restorane.

“Samo se jedna osoba smije istovremeno moliti u ovoj velikoj katedrali? Kakva uvreda. Ovo je ruganje. Rugaju vam se, a što je još gore, rugaju se Bogu”, rekao je nadbiskup Cordileone tijekom okupljanja nazvanog “Oslobodite misu”.

“Želim da se zna da naši ljudi pate jer ne mogu dolaziti u crkvu, ne mogu primati sakramente, ne mogu koristiti svoje prirodno pravo zajamčeno Prvim amandmanom, pravo na slobodu bogoštovlja bez da ih zbog toga naš grad kazni”, dodao je Cordileone.

Nadbiskup je kazao i kako su prije mjesec dana priložili sigurnosni plan koji je uključivao maske i socijalno distanciranje, no da im se gradske vlasti još nisu javile.

“Grad nastavlja nametati ove nerealne i zagušujuće mjere našem prirodnom i ustavnom pravu na bogoštovlje. Mi u duhu poniznosti stajemo na zadnje mjesto služeći drugima, ali to ne znači da ćemo prihvatiti nepravdu”, rekao je nadbiskup te upitao:

“Zašto možemo kupovati u Nordstormu uz 25 posto popunjenosti kapaciteta, ali samo se jedna osoba smije moliti u ovoj velikoj katedrali, koja je vaša katedrala? Je li to jednakost? Ne, ne postoji razlog za ovo novo pravilo osim želje da se katolike – vas – stavi na zadnje mjesto.”

Nadbiskup je kazao kako je mjesecima u ime vjernika molio da se popuste restrikcije nametnute za vjerska okupljanja, no da se gradske vlasti nisu osvrtale na njegove molbe.

“Gradska skupština nas je ignorirala. Ignorirala je vas. Nisu vas odbili, nego su vas jednostavno ignorirali. Postalo mi je jasno da ih jednostavno nije briga za vas”, rekao je Cordileone zaključivši kako je “sada vrijeme da se okupimo i svjedočimo svoju vjeru u prvenstvo Boga i kažemo gradskoj skupštini ‘Sad je dosta!'”