Krv svetog Januarija, biskupa i mučenika iz prvih stoljeća Crkve, prošle je subote prešla u tekuće stanje, objavio je nadbiskup Napulja koji je svečevom relikvijom blagoslovio grad.

“Dragi prijatelji, imam veliku objavu: čak i u ovo vrijeme koronavirusa, Gospodin je kroz zagovor svetog Januarija likvificirao krv!”, rekao je kardinal Sepe 2. Svibnja.

Kako bi zahvalio za čudo koje se ponovno dogodilo, nadbiskup Napulja, kardinal Sepe, slavio je svetu misu u katedrali Marijina Uznesenja te Januarijevom krvlju blagoslovio grad.

“Koliko je puta naš svetac intervenirao kako bi nas spasio od kuge, od kolere. Sveti Januarije je istinska duša Napulja”, rekao je u svojoj homiliji.

Čudo sa svečevom krvlju događa se tri puta godišnje: na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuće stanje.

Prema lokalnom vjerovanju, izostanak čuda koji je prvi put zabilježeno 1389. godine naznaka je povijesnih katastrofa za Napulj, Italiju, ali i svijet.

U svojoj je propovijedi kardinal Sepe pohvalio zdravstvene djelatnike koji služe zaraženima koronavirusom, no i upozorio na još jednu epidemiju koja se pojavljuje u dijelovima grada u kojima snažan utjecaj ima mafija.

“Postoje oni kojima u vrijeme epidemije dobro ide zarada… Pokrenimo se, reagirajmo brzo jer je podzemlje brže od naše birokracije. Camorra (napuljska mafija) ne čeka. Na nama je da se riješimo kriminalnih organizacija. Moramo to nadići i potvrditi svoje pravo na nadu”, rekao je nadbiskup.

Još jedna pozitivna vijest iz Italije je izjava predsjednika Talijanske biskupske konferencije, kardinala Gualtierija Bassettija, koji je rekao da je postignut dogovor s vladom o vraćanju misa s pukom “u narednim tjednima”, ako se situacija u Italiji nastavi popravljati.

Mise s pukom se u Italiji ne slave već osam tjedana, a Talijanska biskupska konferencija 26. travnja uputila je protestno pismo vladi jer nije uklonila to ograničenje u posljednjem popuštanju mjera.