Nadbiskup Melbournea, Peter Comensoli, izjavio je kako smatra da je kardinal George Pell nevin, nakon što je jučer australski sud odbio kardinalovu žalbu na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

U razgovoru za radijsku postaju 3AW Comensoli je istaknuo i kako smatra da je osoba pod kodnim imenom “J”, koja je optužila Pella, uistinu bila zlostavljana.

“Dakle, ne dovodite u pitanje je li on bio zlostavljan, nego je li zlostavljanje počinio George Pell?” upitao je voditelj, na što je nadbiskup potvrdno odgovorio, dodavši kako je “upitno tko je u ovom slučaju bio zlostavljač”.

“Vjerujem onome što mi je [kardinal Pell] rekao u brojnim prilikama: da je nevin”, rekao je Comensoli.

Nadbiskup je istaknuo i kako je 78-godišnji Pell lošega zdravlja te da bi mogao umrijeti u zatvoru.

“On je čovjek u godinama, njegovo zdravlje je pogoršano već neko vrijeme”, rekao je. “U ovom trenutku ne znamo hoće li ikada izaći iz zatvora. Prema onome što sam vidio jučer, njegovo je zdravlje zasigurno narušeno.”

Pellovu presudu komentirao je i biograf Ivana Pavla II., George Weigel. U tekstu za Frist Things, Weigel je proces protiv Pella usporedio s procesima “u Sovjetskom Savezu pod Staljinom”.

Komentirajući izjavu sutkinje Ferguson da su činjenice dovele nju i suca Maxwella do zaključka o krivici, Weigel je napisao: “Ali koje činjenice? Čini li jednostavna tvrdnja o navodnom činu seksualnog zlostavljanja, bez obzira koliko nevjerojatna bila njegova narav ili okolnosti u kojima je navodno počinjen, pravnu “činjenicu” koja može uništiti život i ugled jednog od najuglednijih australskih građana?”

Weigelove riječi odnose se na to da je jedini sudski svjedok Pellova navodnog zlostavljanja bila upravo osoba koja je tužila kardinala, dok su ostali uključeni svjedoci svjedočili u kardinalovu korist, tvrdeći da se čin zlostavljanja nije mogao dogoditi zbog okolnosti poput katedrale pune ljudi, vrlo kratkog vremena u kojem je zločin mogao biti počinjen te odore koju je kardinal nosio.

To je uvjerilo i Marka Weinberga, jednog od troje sudaca u žalbenom postupku, koji je napisao izdvojeno mišljenje ustvrdivši u njemu da dokazi osobe koja je podnijela tužbu protiv Pella sadrže nedosljednosti te da im nedostaje dokazna vrijednost.

“Po mom mišljenju postoji ‘značajna mogućnost’ da podnositelj žalbe [kardinal Pell] možda nije učinio ove prekršaje. To znači da, po mom uvaženom mišljenju, optužbe protiv njega ne mogu stajati”, napisao je Weinberg.

Ivo Džeba | Bitno.net