Pročelnik Dikasterija za nauk vjere upozorio je njemačke biskupe da papa Franjo nije “progresivan”, unatoč nedavnim objavama Svete Stolice.

Kardinal Victor Fernández svoja je razmišljanja o Sinodalnom putu u Njemačkoj i dokumentu Fiducia Supplicans dao za katolički tjednik Die Tagespost čiji su dijelovi objavljeni 30.12., a ostatak teksta će biti dostupan 4.1. .

“Čini mi se da neki njemački biskupi zapravo ne razumiju da progresivni papa ne može jamčiti zajedništvo Nijemaca, Afrikanaca, Azijata, Latinoamerikanaca, Rusa i tako dalje”, rekao je Fernandez, naglašavajući da je Papin pristup u dokumentu Fiducia Supplicans bio “pastoralni”.

Fiducia Supplicans bio je “jasan odgovor koji nosi Papin potpis”, rekao je Fernández, “ne odgovor koji bi željele dvije ili tri zemlje”. Bio je to “pastoralni odgovor koji je svatko – makar i uz napor – mogao prihvatiti”, dodao je kardinal.

Fernández je posebno kritizirao rasprave o reformi Crkve koje se događaju u Njemačkoj: „Kad se čuju neki od stavova izraženi u njemačkoj inicijativi Sinodalnog puta, ponekad se čini da se određeni dio svijeta osjeća posebno ‘prosvijetljenim’ i razumije ono što drugi jadnici ne mogu shvatiti jer su previše nekomunikativni i srednjovjekovni, a onda taj ‘prosvijećeni’ dio svijeta naivno osjeća da reformira cijelu Univerzalnu Crkvu i oslobađa je od njezine zastarjele doktrine.”

Fernández je odbacio kao nerazumno razmišljanje da bi se kriza nastala zbog spolnog zlostavljanja u Crkvi mogla rješavati odlukama koje su u suprotnosti s crkvenim naukom.