Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli za Radiopostaju Mir Međugorje dao je božićni intervju u kojem se osvrnuo na svoj dosadašnji boravak u Međugorju.

“Vidite, moja zahvalnost prema Djevici Mariji i Papi je značajno porasla. Jako sam, jako zahvalan Gospodinu što sam ovdje. Ono što sam iskusio u vremenu provedenom ovdje”, kazao je nadbiskup Cavalli, i objasnio: ”Sudjelovao sam u aktivnoj dinamici, događajima, svemu onome što se događa ovdje. Ono što sam ovdje primijetio je sljedeće: ovdje se održavaju liturgijska slavlja kao i u svim župama svijeta, sveta misa, klanjanje Presvetome, sveta ispovijed, molitva krunice, i to je ono što se čini u svim našim župama. Osim toga, ovdje postoji i hod prema tzv. Brdu ukazanja i brdu Križevcu, a to su izvorna mjesta, izvorne duhovnosti koja se ovdje živi. Primjećivao sam i uvijek primjećujem da sve osobe koje dolaze iz raznih dijelova svijeta, dolaze ovdje da bi molile. Sve te osobe ovdje bivaju zaogrnute jednom velikom milošću, dubokom milošću koja dotiče srce svakoga čovjeka.

Primijetio sam da u takvom duhovnom ozračju osobe mole satima i satima s užitkom, ne umaraju se, štoviše, žele još više i duže ostati u vremenu molitve. Primijetio sam da milost koja je u ovome mjestu na takav način ulazi u nas, ulazi u njih i u toj milosti razumiju svoj odnos prema životu i svoj odnos prema Gospodinu Isusu. I u nama, u ljudima na spontan način se rađa želja promijeniti život, obratiti se. Na takav način postaje sasvim normalno ući u ispovjedaonicu i reći: ‘Gospodine želim promijeniti svoj život!’. Ovo je mjesto molitve, ovo je mjesto obraćenja, ovo je mjesto euharistijske kontemplacije i ovo je mjesto iskustva da nas Djevica Marija prati. Osoba koja tu dođe moliti vraća se kući s novim srcem, s velikom željom da živi bolje. Vraća se kući sa shvaćanjem da mora sve činiti na najbolji mogući način. I to je ono što sam tijekom godine primijetio u Međugorju”, kazao je mons. Cavalli.

Na pitanje što nam Božić danas poručuje, 2000 godina nakon Kristova rođenja, nadbiskup je odgovorio: „Mi trebamo živjeti Božić u našemu svijetu. Sveti Pavao kaže rođen od žene, rođen po Zakonu, i to kaže da bi rekao da se Gospodin Isus oblikovao u tijelu jedne žene kao i svi mi, i živio je u određenoj kulturi kao i svi mi. I tu se očitovala Božja ljubav i Božja veličina, tako je i za nas danas. Neka se Gospodin Isus rodi u nama, koji živimo u današnjoj kulturi. I upravo u ovoj kulturi trebamo naviještati evanđelje. Trebamo živjeti s drugima, živjeti u drugima, jesti kao drugi, piti kao drugi, biti s drugima, ali kao kršćani. Tako je činio Isus, rođen od žene, po Zakonu, ali živio sa svima, Sin Božji. I na takav način ćemo moći donositi evanđelje u današnji svijet”.

Mons. Cavalli u razgovoru se osvrnuo i na pripremu župljana i hodočasnika u Međugorju tijekom došašća, poručio kako što radosnije proslaviti Božić te govorio o međugorskoj duhovnosti i odjecima Međugorja u svijetu.