Među nacističkim žrtvama bio je značajan broj katoličkih svećenika, redovnika i redovnica, donosi Crux Now. Više od 50 posto poljskih katoličkih svećenika, redovnika i redovnica je, tako, za vrijeme Drugoga svjetskog rata doživjelo neki oblik progona, a njih 2800 ubijeno je od nacističke i sovjetske ruke.

Anna Jagodzinska iz poljskog Instituta za nacionalno sjećanje kaže kako su klerici bili mete jer su ih nacisti doživljavali kao zaštitnike nacionalne kulture i identiteta. Nadalje, oko 2800 klerika raznih denominacija završilo je u koncentracijskom logoru Dachauu. Njih 1773 bili su katoličkih svećenici iz Poljske, od kojih je ubijeno čak 868. Ostali su bili prisiljeni na težak rad.

Unatoč strahotama koje su proživjeli u logoru, brojni svećenici su kasnije svjedočili o vjeri logoraša s kojom su se susretali ispovijedajući ih ili služeći tajne svete mise. Katolički klerici su završili i u brojnim drugim koncentracijskim logorima, kao što je primjerice Auschwitz-Birkenau. Najpoznatiji među njima su svakako sveti Maksimilijan Kolbe i sveta Edith Stein.

Na popisu ostalih beatificiranih mučenika iz Drugoga svjetskog rata nalazi se 11 časnih sestara koje je Gestapo ubio 1943. godine u Navahrdudaku, gradu koji se danas nalazi u Bjelorusiji. Časne sestre su dobrovoljno otišle u smrt umjesto lokalnih seljaka.

Blaženi Tit Brandsma, nizozemski karmelićanin, ubijen je injekcijom jer je branio Židove. Francuski laik Marcel Callo završio je u logoru jer je surađivao s pokretom Mladi kršćanski radnici. Katolkinja iz talijanske Savone, blažena Teresa Bracco, ubijena je kada se opirala silovanju od strane jednog nacističkog vojnika.

Blaženi Emilian Kovtch preminuo je u logoru Majdanek i predstavlja samo jednog od čak 26 Ukrajinaca koji su proglašeni mučenicima 2001. godine. Blažena Sara Salkahazi, osnivačica Mađarske katoličke ženske lige, ubijena je 1944. godine, a tijelo joj je bačeno u Dunav. Nacisti su je ubili jer je u samostan sakrila židovske žene s djecom.

Istraživanja o mučeništvima tijekom Drugoga svjetskog rata podupirao je sveti Ivan Pavao II. u apostolskom pismu „Tertio Millennio Adveniente“ („Nadolaskom trećeg tisućljeća“) iz 1994. godine u kojem je mučenike iz Drugoga svjetskog rata usporedio sa svetošću prvih kršćana.

Njegova je rodna Poljska pod nacističkom okupacijom izgubila petinu svoje populacije, uključujući čak 90 posto od tri milijuna židovske manjine. Najmanje 1,8 milijuna Poljaka završilo je u sovjetskim radnim kampovima, a brojni klerici, koji su preživjeli nacističku represiju, kasnije su ubijeni od strane komunista.

„Dok su nacisti eliminirali svećenstvo jer su ga smatrali preprekom germanizaciji, komunističke su vlasti kasnije zabranile priznavanje katoličkih mučenika kako oni ne bi ugrozili njihovu anticrkvenu kampanju“, izjavila je Anna Jagodzinska.