Priča o petogodišnjoj kršćanskoj djevojčici koja je odlukom nadležnih službi iz londonske općine Tower Hamlets u proteklih šest mjeseci morala živjeti u dvjema muslimanskim obiteljima izazvala je veliku buru u britanskoj javnosti.

Nakon što se doznalo kako je jedna od obitelji udomljenoj djevojčici zabranila nositi križ oko vrata i jesti tjesteninu u kojoj je bila slanina, te ju navodno nagovarala na učenje arapskog jezika, budući da udomitelji nisu govorili engleski, članovi britanskog parlamenta zatražili su hitnu istragu.

Prema pisanju The Timesa, članovi djetetove obitelji preklinjali su nadležnu službu da djevojčicu smjesti kod najbližih članova obitelji, no službenik kojemu je povjeren njezin slučaj odbacio je njihove zahtjeve.

Britanski zastupnik Robert Halfon kazao je kako dijete “ima pravo živjeti s ljudima s kojima dijeli jednaku baštinu i pozadinu”, dok je zastupnik Hollobone postavio pitanje što bi se dogodilo da je kršćanski par udomio muslimansku djevojčicu te ju prisiljavao da odbaci islam, a prihvati kršćanstvo.

“Smatram kako je udomiteljska obitelj morala poštivati djetetovo izvorno porijeklo… Općinsko vijeće bi hitno moralo revidirati svoju odluku. Sve religije zaslužuju jednako poštovanje”, kazao je Holoobone.

Zahtjeve parlamentaraca uvažio je britanski sud koji je naložio da djevojčica mora biti povjerena brizi njezine bake, kako bi njezine potrebe u smislu “narodnosti, kulture i religije” bile uvažene, te zbog spornih odluka zatražio istragu nadležnih općinskih tijela.

Spomenimo kako u londonskim općinama Newham i Tower Hamlets živi gotovo trećina od milijun londonskih muslimana. Većina ih je podrijetlom iz Turske, a gotovo 230.000 stanovnika Londona govori turskim jezikom. Stara je vijest kako je Muhamed najpopularnije muško ime u Velikoj Britaniji, budući da u Londonu živi više od milijun muslimana, dok se broj britanskih starosjedilaca drastično smanjuje.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net