Muslimanska obitelj je tri godine za vrijeme okupacije Mosula, pritom riskirajući vlastite živote, skrivala dvije drevne sirijske pravoslavne knjige. Knjige su nakon oslobođenja grada predane predstavniku kaldejske zajednice u Erbilu. Međutim, obitelj je tražila da njihov identitet ostane zaštićen zbog straha od preostalih ISIS-ovih ćelija u gradu.

Otac Paulos Thabit Mekko je za AsiaNews izjavio: „Nedavno me jedan Kaldejac iz Mosula kontaktirao i rekao kako je njegov susjed, inače muslimanske vjeroispovijesti, nakon okupacije grada u potrazi za drvima za ogrjev posjetio područje blizu kaldejskog samostana svetog Mihaela. U jednoj povećoj hrpi smeća pronašao je vrijedne rukopise.“

Unatoč opasnosti, čovjek je rukopise ponio sa sobom i sakrio ih u svojoj kući. Naime, da su teroristi pronašli rukopise, njegova obitelj bi vjerojatno bila likvidirana. Nakon oslobođenja Mosula, čovjek je rukopise pokazao jednom prijatelju kršćaninu te ga upitao poznaje li nekog svećenika ili čovjeka od povjerenja kojemu ih može predati. Kršćanin ge je spojio s ocem Paulosom koji je za nekoliko dana otputovao u Mosul. U gradu se susreo s dvojicom prijatelja, kršćaninom i muslimanom, koji su mu predali vrijedne rukopise.

„U rukopisima se nalaze jutarnje i večernje molitve prema sirijskom pravoslavnom obredu“, objašnjava. Svećenik je ubrzo shvatio kako spašeni rukopisi pripadaju sirijskoj pravoslavnoj crkvi Bezgrešne koju su džihadisti sravnili sa zemljom. „Želim se što prije vratiti na to područje kako bih u ruševinama eventualno pronašao još vrijednih tekstova“, objašnjava. Kaže kako mu je čovjek, koji je pronašao rukopise, na rastanku poručio kako nisu svi muslimani teroristi.

„Mnogi od njih kršćane doživljavaju kao svoju braću i spremni su žrtvovati svoje živote kako bi spasili njihove svete knjige. Ovaj čovjek je doista pokazao nevjerojatnu hrabrost“, završava svećenik.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net