PORUKA PATRIJARHA ZA RAMAZAN

‘Muslimani osuđuju terorizam, ali osude nisu dovoljne – potrebna su djela’

Na primjedbu kako je Papa potaknuo na molitvu za obraćenje mržnjom zaslijepljenih nasilnika, rekao je da je Papin apel vrlo važan. Moramo moliti da Bog prosvijetli sve kako bi se mogli obratiti na dobro, mir, suživot, na poštovanje. Potrebno je čudo – kazao je patrijarh Sako

maxresdefault

Poruku mira i poziv „braći muslimanima“ na razmišljanje za završno slavlje Ramazana, iz Iraka je uputio kaldejski patrijarh Louis Sako, nakon tri nedavna atentata u Bagdadu, 3. srpnja, u kojima je poginulo najmanje 175 osoba, a među njima su brojni mladi. Još nije utvrđen točan broj žrtva, neki pak smatraju da je poginulo više od 200 osoba.

Osuđujemo ove napade, zbilo se užasno krvoproliće – kazao je kaldejski patrijarh Sako. Brojne su obitelji uništene. U ponedjeljak sam s nekoliko svećenika posjetio i molio na mjestu atentata i zapalili smo svijeće. Jedna je žena rekla da je u atentatu poginulo njezinih sedam sinova. Ovi su atentati užasni, uvrjeda čitavom čovječanstvu i njegovim vrijednostima. Vjernici naših župa išli su moliti; više od 100 osoba – žena, časnih sestara i muškaraca – dvadeset minuta je pješačilo da se pomoli i očituje našu prisutnost, blizinu i solidarnost s ucviljenim obiteljima – kazao je patrijarh Sako govoreći s novinarom Radio Vatikana.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Na upit o naumima samozvane Islamske države, patrijarh je rekao kako je razvidno da je njihova „geografija“ okončana. Oni se bave svojom ideologijom prema kojoj su gospodari svijeta. Ne biraju mjesto ni grad za napad, žele ubiti što veći broj osoba, prkose cijelom svijetu. Svijet mora nešto učiniti da porazi tu izopačenu ideologiju, ne samo vojskom, već i novom kulturom za umjereni islam – rekao je patrijarh Sako.

Govoreći pak o civilnim i vjerskim vlastima, rekao je kako se svi osjećaju povrijeđenima, svi su obeshrabreni. Istaknuo sam kako je došao čas da se zanemare razlike, da je došlo vrijeme pomirbe, da treba razmišljati o tomu kako zaštititi život građana i njihovo vlasništvo. Mir je Božji dar za sve nas, za suživot, za poštovanje, za ljudske vrijednosti i za prava čovjeka. Potrebno je novo shvaćanje, promjena mentaliteta i ponašanja – primijetio je Sako.

Na upit o odnosu s muslimanskim čelnicima, rekao je da je u kontaktu sa svima, čak i s egipatskim sveučilištem Al-Azhar. Svi osuđuju atentate, ali same osude ne rješavaju ništa, potrebno su djela – ustvrdio je patrijarh.

Na primjedbu kako je Papa potaknuo na molitvu za obraćenje mržnjom zaslijepljenih nasilnika, rekao je da je Papin apel vrlo važan. Moramo moliti da ti slijepci otvore oči, da Bog prosvijetli sve kako bi se mogli obratiti na dobro, mir, suživot, na poštovanje. Potrebno je čudo – kazao je patrijarh Sako.

Govoreći pak o muslimanskom slavlju za završetak Ramzana, rekao je kako je svima muslimanima uputio poruku podsjećajući da je post vrlo važan za obraćenje, za prosudbu situacije polazeći od ovih napada, također i od pobjede iračke vojske koja je oslobodila Falluju i Ramadi. Poželjno je novo viđenje kako bi se prevladale razlike, nadišli osobni interesi i predstavila „carta magna“ za budućnost ujedinjenog Iraka, u kojem će vladati sigurnost, mir i blagostanje – zaključio je patrijarh Sako.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 8. srpnja 2016.

Možda vam se svidi