Mrtvo more, u čijoj blizini su se nalazili gradovi Sodoma i Gomora koje je Bog prema starozavjetnom izvještaju uništio zbog nagomilanog grijeha njihovih stanovnika, u opasnosti je od nestajanja u idućih “30, maksimalno 40 godina”.

Skupina stručnjaka upozorila je u tekstu za Jordan Times kako, unatoč brojnim apelima, vlade država koje okružuju Mrtvo more te međunarodne organizacije ne pokazuju dovoljno brige za dramatičnu krizu, prenosi AsiaNews.

Posljednji izvještaji navodno pokazuju kako razina vode u Mrtvom moru pada 150 centimetara godišnje te kako se u posljednjih 40 godina volumen jezera smanjio za 35 posto.

Pad razine vode već utječe na tamošnji ekosistem.

Mediji javljaju kako su se neka turistička naselja, kao i hoteli te ugostiteljski objekti, koji su se nekada nalazili na obali jezera, morali zatvoriti zbog povlačenja vode.

Povlačenje je prouzrokovalo i stvaranje vrtača i ponora koje su uništile cestu i turističko naselje u blizini Mrtvog mora.

Stručnjaci smatraju kako su smanjenju jezera doprinijeli prirodni i ljudskih faktori, uključujući korištenje rijeke Jordan, koje predstavlja njegov glavni izvor vode, za navodnjavanje. Također, postrojenja za vađenje soli i kalija osobito na izraelskoj strani, koriste velike količine vode koju pumpaju iz jezera.

Jedno od predloženih rješenja je izgradnja kanala koji bi povezao Crveno i Mrtvo more. Projekt bi omogućio da se postupkom desalinizacije Jordan, Izrael i Zapadna Obala opskrbe vodom, dok bi ostatak vode s visokom koncentracijom soli završio u Mrtvom moru, održavajući njegovu razinu. Izgradnja bi, u slučaju prihvaćanja projekta, trebala započeti 2021. godine.

Mrtvo more nalazi se između Jordana, Izraela i Zapadne Obale, a u njega se ulijeva rijeka Jordan. Površina jezera je 430 metara ispod razine mora, što ga čini najnižom točkom na kopnu. Duboko je više od 300 metara, a zbog velike slanosti, osim određenih bakterija, u njemu nema života.

Tino Krvavica | Bitno.net