Sveti Tripun, zaštitnik Kotorske biskupije i grada Kotora, proslavljen je u srijedu 3. veljače 1212. put, dostojanstveno, u miru i skladu s epidemiološkim mjerama. Središnje misno slavlje predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, prenosi Hina.

Vjernike je pozdravio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto, a posebno zanimanje izazvalo je prvo obraćanje vjernicima novoimenovanog kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje koji je ovom prilikom najavio svoje biskupsko ređenje i preuzimanje biskupije 7. travnja u Kotoru.

„Radostan sam i sretan što s ovog mjesta mogu poslati čestitke i pozdrave svim žiteljima Kotorske biskupije, koji slave svetog Tripuna, sveca nepodijeljene Crkve kojeg podjednako slavi Istok i Zapad. Da moćna Božja ruka zaustavi ovo zlo koronavirusa, sjetimo se naših bolesnika kao i lječničkog i bolničkog osoblja kao i svih žrtava koronaviruasa“, poručio je mons. Ivan Štironja.

Zbog epidemioloških mjera ove godine izostat će uobičajena vanjska proslava na prvu nedjelju nakon 3. veljače, Kolo sv. Tripuna i procesija ulicama grada s relikvijama, izvijestila je Hina.