Vatikanski “ne” blagoslovu istospolnih parova dobro je prihvaćen u Moskvi: metropolit Hilarion rekao je da postoji bitna razlika između istospolnih partnerstava i kršćanskog braka, prenosi domradio.de.

Iz Moskovskog patrijarhata pohvalili su vatikanski “ne” blagoslovu istospolnih parova. U televizijskoj emisiji “Crkva i svijet” koja se emitira jednom tjedno, metropolit Hilarion je istaknuo kako oko toga postoji slaganje u službenom učenjima Rimokatoličke Crkve i Pravoslavne Crkve.

Kongregacija za nauk vjere sredinom ovog mjeseca objavila je “Responsum na dubium u vezi s blagoslovom zajednicâ istospolnih zajednica” u kojem je dala negativan odgovor na mogućnost podjeljivanja blagoslova zajednicama istospolnih parova, napominjući da to „ne podrazumijeva osudu osoba“ koje u njima žive.

Postoji bitna razlika između istospolnog partnerstva i kršćanskog braka. Stoga nema govora o crkvenoj ženidbi ili blagoslovu za to partnerstvo, rekao je Hilarion. Što se tiče istospolnih parova, govorio je i o „grešnom načinu života“.

Istodobno, to ne isključuje mogućnost da homoseksualne osobe pojedinačno dobivaju blagoslov. U ovom slučaju svećenik nema pravo ne udovoljiti tom zahtjevu, jer, kako je rekao „mi ne blagoslivljamo njihov grešni način života, mi blagoslivljamo osobe.“