Ljubav prema nogometu, ili prema sportu općenito, nešto je što se može lijepo uklopiti u zdravu katoličku duhovnost. Ipak, postoje slučajevi kada stvari malo “izmaknu kontroli”, na što je nedavno upozorio nadbiskup Napulja Domenico Battaglia.

Naime, nakon što je lokalni nogometni klub nakon više od tri desetljeća ponovno osvojio talijansko prvenstvo proslave u gradu se ne stišavaju, a pojedini oblici slavlja su se na neprimjeren način prelili i u crkve pa je Battaglia pozvao na poštivanje liturgijskog prostora.

„Primivši brojne izvještaje o gestama i ponašanju koji su izazvali zaprepaštenje, pozivamo vas da ostanete prisebni“, poručio je Battaglia svećenicima nadbiskupije, prenosi Katholisch.de.

Iako je i sam u jednoj od nedavnih propovijedi izrazio sreću zbog slavlja koje je zahvatilo Napulj, sada je odlučio pozvati na smirivanje strasti, barem kada je riječ o misnim slavljima.

„Mnoge geste i stavovi izvedeni tijekom nedavnih nedjeljnih slavlja (često također u vezi sa slavljem sakramenata) i vidljivi na internetu, u početku izazivaju veselje […] ali kasnije, ponekad, stvaraju osjećaj užasa i dezorijentiranost”, napisao je Battaglia u svojoj poruci.

Svećenici bi stoga prema nadbiskupovoj uputi trebali “pod svaku cijenu izbjegavati nagrđivanje [liturgije] uvođenjem znakova, pjesama i simbola”, osim ako ne izražavaju “izravno Kristovo vazmeno otajstvo koje slavimo”.