U Poljskoj se danas dogodilo nešto neočekivano. Naime, lopov je vratio relikvije poljskog sveca iz 19. stoljeća, svetog Alberta Chmielowskog, koji je bio inspiracija svetom Ivanu Pavlu II. i pritom se čak ispričao zbog krađe. Crkva svetog Josipa, koja se nalazi u mjestu Podgórze pokraj Krakowa, na Twitteru  je objavila kako su relikvije napokon  na sigurnome.

U objavi piše: „Danas nekoliko minuta prije sedam sati u naše svetište su vraćene relikvije brata Alberta. Počinitelj ih je osobno vratio i ispričao se zbog nastale situacije. Hvala Bogu na svemu! Hvala vam na molitvama“.

Župa je 11. lipnja obavijestila javnost da se dogodila krađa. „Molimo za obraćenje i pokajanje počinitelja“, pisalo je na Facebooku.

Inače, sveti Albert Chmielowski, koji je u Poljskoj poznat kao brat Albert, rodio se 1845. godine u bogatoj aristokratskoj obitelji. S osamnaest godina je ranjen u borbi protiv ruskih snaga. Nakon toga mu je bez anestezije amputirana noga. Ubrzo je upisao studij slikarstva i postao cijenjeni slikar. Međutim, u sebi je osjetio poziv za pomaganjem onima koji su potrebi te je napustio svijet umjetnosti i postao franjevac.

Za franjevca se zaredio 25. kolovoza 1887. i uzeo ime brat Albert. Godinu dana kasnije utemeljio je Kongregaciju braće Trećeg reda Svetog Franje – slugu siromaha (Družba Albertinaca). Godine 1891. sa blaženom Bernardinom, osnovao je ženski ogranak te družbe. Brat Albert je preminuo na Božić 1916. godine u jednom od sirotišta koje je osnovao.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Krakovu 22. lipnja 1983. godine, a 12. studenog 1989. godine  i svetim. Papa je jednom izjavio kako je, promišljajući o svećenstvu, inspiraciju pronašao u životu svetog Alberta koji je napustio umjetnost kako bi služio potrebitima. Poljski papa ga je beatificirao 1983. godine, a kanonizirao 1989. Njegov spomendan se slavi 17. lipnja.

Više o bratu Albertu možete pročitati OVDJE.