Nedavno odobrenje opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa od strane Predstavničkog doma američkog Kongresa potaknulo je žustru raspravu među američkim evanđeoskim kršćanima koji su se na prošlim izborima pokazali kao vjerska zajednica na koju se Trump mogao najviše osloniti.

Christianity Today, časopis koji je osnovao slavni propovjednik Billy Graham, objavio je tekst u kojem je podržao opoziv američkog predsjednika, te time izazvao negativne reakcije brojnih američkih evanđeoskih kršćana.

“Uobičajeni pristup CT-a je ostati iznad sukoba i omogućiti kršćanima s različitim političkim uvjerenjima da iznose svoje stavove u političkom javnom prostoru”, ali “s vremena na vrijeme osjećamo potrebnim izraziti vlastito mišljenje o političkim pitanjima”, napisao je u uvodnom dijelu svojeg teksta urednik Christianity Todaya Mark Galli.

Činjenice u slučaju odobrenja Trumpova opoziva su, prema Galliju, posve jasne. Američki je predsjednik kriv za iskorištavanje “političke moći kako bi natjerao stranog vođu da maltretira i diskreditira svojeg političkog protivnika [Joea Bidena]”. To, smatra urednik CT-a, nije samo protuustavno, nego i “krajnje nemoralno”.

Upravo su brojni Trumpovi potezi koje je Galli ocijenio nemoralnima razlog zašto bi trebao izgubiti potporu evanđeoskih kršćana.

“Zaposlio je i otpustio brojne ljude koji su sada osuđeni kriminalci. Sam je priznao nemoralne radnje u poslovanju i odnosu sa ženama, te se i dalje njima ponosi. Njegov Twitter profil – s uobičajenim nizovima manipulacija, laži i obmana – gotovo je savršen primjer ljudskog bića koje je moralno izgubljeno i zbunjeno”, naglasio je Galli, te zaključio:

“Razmislite što će nevjernici reći ako nastavite uljepšavati Trumpove nemoralne riječi i ponašanja zbog političke koristi. Ako sada ne promijenimo smjer, hoće li itko u nadolazećim desetljećima shvatiti ozbiljno išta što ćemo reći o pravdi i pravednosti?”

Očekivano, kritičari ovakvog istupa Christianity Todaya Gallijev su tekst stavili u kontekst političkog, a ne vjerničkog stava, a sam je Trump časopis prozvao “krajnje lijevim” te dodao kako “nijedan predsjednik nije učinio više za zajednicu evanđeoskih kršćana”.

Uredniku CT-a u otvorenom je pismu odgovorilo i oko 200 vođa zajednica evanđeoskih kršćana koji su istaknuli kako su zahvalni što je Trumpova administracija utjecala na stvaranje politika koje “štite nerođene, promoviraju vjerske slobode… doprinose snažnim radničkim obiteljima kroz plaćeni obiteljski dopust, štite slobodu savjesti, prioritiziraju prava roditelja…”.

Istaknuvši kako nisu teokrati te da prihvaćaju kako je nesavršeni politički sustav odraz palog svijeta, zaključili su kako iz duboke osobne odgovornosti smatraju da je potrebno Cezaru dati ono što je Cezarovo.

U raspravu su se uključili i drugi politički komentatori poput Roda Drehera, koji je, uvažavajući Gallijev komentar, istaknuo problem američkog karaktera koji “uvijek traži da se poistovjećujemo s moralnim ponašanjem političkih vođa”. To je, prema Dreheru, u slučaju Trumpa prilično problematično, no, gledajući sveukupnu situaciju, zaključak do kojeg je došao različit je od onog urednika Christianity Todaya.

“Mislim da su svi demokrati koji se natječu za predsjednika osobno mnogo pristojniji od glupana koji je ismijavao smrt supruga gospođe Debbi Dingell. Ali svi su oni za to da istrebljivanje nerođenih i dalje bude zakonito, te za prisiljavanje vjerskih institucija da prihvate rodnu ideologiju. Ne, radije ću izabrati korumpiranog kratkoprstog prostaka, i neću se ispričavati zbog toga”, napisao je Dreher, ali i istaknuo kako je i Gallijev stav “potpuno legitiman i respektabilan” za kršćanina.

Ivo Džeba | Bitno.net