Oscarom nagrađeni redatelj Martin Scorsese potvrdio je da je završen scenarij za njegov novi film “Život Isusov”.

Scorsese je o filmu, čiji je scenarij pisao s Kentom Jonesom, govorio za Los Angeles Times. Snimanje bi trebalo početi ove godine, a film će se temeljiti na knjizi Shūsakua Endōa “Život Isusov”.

Scorsese je rekao da predviđa kako će film trajati oko 80 minuta, te da će se usredotočiti na “Isusov temeljni nauk na način koji istražuje načela, ali ne prozelitizira”.

“Pokušavam pronaći novi način da ga učinim pristupačnijim i uklonim negativan teret onoga što se povezuje s organiziranom religijom”, rekao je američki redatelj.

“U ovome trenutku, svi se dižu na noge na sam spomen riječi ‘religija’, jer se ona pokazala neuspješnom na mnogo načina”, dodao je Scorsese. “Ali to ne znači nužno da je početni impuls bio pogrešan. Vratimo se. Jednostavno razmislimo o tome.”

U nastojanju da ne “bude vezan za određeno razdoblje”, film će se odvijati u današnje vrijeme jer redatelj želi da “film bude bezvremenski”.

Scorsese je kazao kako mu je nadahnuće za film došlo u svibnju 2023. nakon što se susreo s papom Franjom na konferenciji Global Aesthetics of the Catholic Imagination koja je okupila umjetnike i kreativce iz cijelog svijeta. Nakon susreta američki je redatelj izjavio: “Odgovorio sam na Papin poziv umjetnicima na jedini način koji znam: zamislivši i napisavši scenarij za film o Isusu.”

Scorsese koji se izjašnjava kao katolik već je snimio neke filmove u kojima su vjerske teme igrale značajnu ulogu poput filmova “Šutnja” te “Posljednje Kristovo iskušenje”.

U razgovoru za La Civiltà Cattolica iz 2016. američki redatelj je kazao kako je kao tinejdžer razmišljao o svećeničkom pozivu, ali je kasnije shvatio da to nije za njega.

“S 15 godina sam shvatio da je zvanje nešto posebno, da ga ne možete steći i ne možete ga imati samo zato što želite biti kao netko drugi… morate imati istinski poziv”, kazao je.