POBJEDA RELIGIJSKE SLOBODE

Maroko: Ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’

Na primjedbu da Kuran za odmetništvo ne propisuje smrtnu kaznu, ni kamenovanje za preljub, rekao je kako tradicionalna predaja, zvana „Suna“, to pripisuje Proroku, a razvidno je kako tu predaju treba ‘kontekstualizirati’.

maroko ukinuta smrtna kazna za otpadništvo od islama

Foto: Shutterstock

Dobra vijest stiže iz Maroka, gdje je ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’. Visoko vijeća ulemâ, vrhovna vjerska vlast u zemlji, izokrenula je pravorijek oprečnoga sadržaja, usvojenog 2012. godine. Osvrnuvši se na objavljenu vijest, u razgovoru za Radio Vatikan, profesor islamistike i povijesti arapskih zemlja na katoličkom sveučilištu u Milanu, Paolo Branca, istaknuo je povijesnu važnost zaokreta; prvi put se nekažnjavanje otpadništva priznaje općim načelom, premda se smrtna kazna zbog otpadništva u mnogim državama nije primjenjivala.

Na upit o pravovaljanosti odluke, rekao je kako vjeruje da stupa na snagu odmah, jer Maroko čini brojne iskorake. Naime, građanski zakonik prije nekoliko godina priznao je važna prava ženama, uključujući i mogućnost napuštanja supruga, što je tradicionalni islamski zakon dopuštao samo muškarcu. Novi zakonik supružnike izjednačuje. Osim toga, valja se prisjetiti važnoga dokumenta koji je prije godinu dana usvojen u Marrakechu, a koji određuje da po načelu državljanstva, vjerske manjine treba poštovati, i u ovom je dakle slučaju priznato opće načelo – podsjetio je profesor.

Na primjedbu da Kuran za odmetništvo ne propisuje smrtnu kaznu, ni kamenovanje za preljub, rekao je kako tradicionalna predaja, zvana „Suna“, to pripisuje Proroku, a razvidno je kako tu predaju treba ‘kontekstualizirati’. Kada je islamska zajednica bila malobrojna, kada je na čuvenom hodočašću iz Meke u Medinu sudjelovalo sedamdeset-osamdeset osoba, tada se odmetništvo moglo smatrati izdajom, jer je bio upitan opstanak zajednice. U svijetu danas živi milijarda i 600 milijuna muslimana; ako netko napusti islam, mislim da nije upitan ostanak ni jedne muslimanske zajednice – kazao je profesor Branca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit može li se Maroko smatrati prethodnicom novoga muslimanskog shvaćanja, rekao je da je Maroko dosta stabilna zemlja, a nije ju zahvatilo arapsko proljeće kao druge države koje su upale u teškoće, pa i u manjak sigurnosti. Maroko može biti država predvodnica ne samo u Magrebu već i u čitavoj sjevernoj i mediteranskoj Africi, zajedno s drugim prosvijetljenim monarhijama poput Jordana – zaključio je profesor Branca.

Radio Vatikan | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 13. veljače 2017.

Možda vam se svidi