Na primjedbu da Kuran za odmetništvo ne propisuje smrtnu kaznu, ni kamenovanje za preljub, rekao je kako tradicionalna predaja, zvana „Suna“, to pripisuje Proroku, a razvidno je kako tu predaju treba ‘kontekstualizirati’.

maroko ukinuta smrtna kazna za otpadništvo od islama

Foto: Shutterstock

Dobra vijest stiže iz Maroka, gdje je ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’. Visoko vijeća ulemâ, vrhovna vjerska vlast u zemlji, izokrenula je pravorijek oprečnoga sadržaja, usvojenog 2012. godine. Osvrnuvši se na objavljenu vijest, u razgovoru za Radio Vatikan, profesor islamistike i povijesti arapskih zemlja na katoličkom sveučilištu u Milanu, Paolo Branca, istaknuo je povijesnu važnost zaokreta; prvi put se nekažnjavanje otpadništva priznaje općim načelom, premda se smrtna kazna zbog otpadništva u mnogim državama nije primjenjivala.

Na upit o pravovaljanosti odluke, rekao je kako vjeruje da stupa na snagu odmah, jer Maroko čini brojne iskorake. Naime, građanski zakonik prije nekoliko godina priznao je važna prava ženama, uključujući i mogućnost napuštanja supruga, što je tradicionalni islamski zakon dopuštao samo muškarcu. Novi zakonik supružnike izjednačuje. Osim toga, valja se prisjetiti važnoga dokumenta koji je prije godinu dana usvojen u Marrakechu, a koji određuje da po načelu državljanstva, vjerske manjine treba poštovati, i u ovom je dakle slučaju priznato opće načelo – podsjetio je profesor.

Na primjedbu da Kuran za odmetništvo ne propisuje smrtnu kaznu, ni kamenovanje za preljub, rekao je kako tradicionalna predaja, zvana „Suna“, to pripisuje Proroku, a razvidno je kako tu predaju treba ‘kontekstualizirati’. Kada je islamska zajednica bila malobrojna, kada je na čuvenom hodočašću iz Meke u Medinu sudjelovalo sedamdeset-osamdeset osoba, tada se odmetništvo moglo smatrati izdajom, jer je bio upitan opstanak zajednice. U svijetu danas živi milijarda i 600 milijuna muslimana; ako netko napusti islam, mislim da nije upitan ostanak ni jedne muslimanske zajednice – kazao je profesor Branca.

Na upit može li se Maroko smatrati prethodnicom novoga muslimanskog shvaćanja, rekao je da je Maroko dosta stabilna zemlja, a nije ju zahvatilo arapsko proljeće kao druge države koje su upale u teškoće, pa i u manjak sigurnosti. Maroko može biti država predvodnica ne samo u Magrebu već i u čitavoj sjevernoj i mediteranskoj Africi, zajedno s drugim prosvijetljenim monarhijama poput Jordana – zaključio je profesor Branca.

Radio Vatikan | Bitno.net