Marijana Petir rekla je da je posebnost molitvenog doručka u tome što su državnici cijelog svijeta bez obzira na razlike u razmišljanjima koje imaju, spremni moliti zajedno kako bi približili svoja stajališta za dobro naroda kojima služe, svjesni da je Bog iznad svih nas i da njemu ništa nije nemoguće. Zastupnica Petir istakla je da su zaštita ljudskog dostojanstva, sloboda vjeroispovijesti, borba protiv terorizma i pouzdanje u Boga da upravlja našim srcima prilikom donošenja odluka bile ključne poruke ovogodišnjeg molitvenog doručka.

“Inspirira me vidjeti demokrate i republikance da mole zajedno. Toliko se trudimo u svakodnevnom životu da se naš glas čuje na zemlji: aktivni smo na društvenim mrežama, pišemo blogove, no kada molimo, naš se glas čuje na nebu, rekao je glavni govornik kontra-admiral Berry C. Black te poručio: „Molite za sve ljude, bez obzira na to čitate li Bhagavad Gitu, Kur’an, Bibliju ili nešto drugo.”

Svim prisutnima obratio se i američki predsjednik Donald Trump rekavši kako je Nacionalni molitveni doručak jedan od najznačajnijih običaja američkoga naroda te se nada kako će i idućih sedam puta sudjelovati na njemu. Zahvalio je američkom narodu čije su ga molitve provele kroz neka, kako je rekao, jako teška vremena. “’Molim za Vas predsjedniče’ – riječi su koje mi uvijek dotaknu srce. Zahvaljujem svim našim vojnicima jer nema veće ljubavi od one kada vojnik položi svoj život za svoju domovinu, obitelj i prijatelje. Upravo te veze odanosti spajaju nas sve u jednu cjelinu”, naglasio je predsjednik SAD-a Donald Trump.

“Ovdje dolazimo iz različitih religija, ujedinjeni u vjeri. Vidimo grozne stvari koje se čine u ime vjere, ali nemaju veze s vjerom. Vjernicima se odsijecaju glave zbog njihove vjere, a odsijecanje glave nismo vidjeli još od srednjeg vijeka. Sve nacije moraju dići svoj glas protiv toga“, rekao je Donald Trump naglasivši da ISIS progoni i napada i muslimane i židove, a nad kršćanima provodi genocid. Najavio je snažan odgovor na to i neumoljivu borbu protiv terorizma.

Rekao je kako Amerika mora ostati tolerantno društvo u kojem su zajamčena vjerska sloboda i sigurnost i kako je njegova dužnost osigurati da su svi u Americi sigurni, najavivši da će unaprijediti sustav kako bi mogli biti sigurni da svi koji dolaze u SAD poštuju vrijednosti američkog naroda.

Na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu na preporuku zastupnice Petir prisustvovali su i mladi hrvatski političari Klementina Karanović iz Majura, Nikolina Vrbančić iz Karlovca i Tomislav Katanović iz Križevaca koji sudjeluju i u posebnom programu za mlade političare u Washingtonu.

Bitno.net