Predsjednik Mađarske biskupske konferencije, biskup András Veres, kaže da smatra komplimentom kada se Crkvu u njegovoj zemlji naziva “konzervativnom”.

“Što se tiče etiketiranja Crkve ili vlade kao ‘konzervativne’, to je za mene više kompliment nego uvreda. Ako pogledate zašto nas kritiziraju, vidjet ćete da su to najosnovnije stvari, poput činjenice da mađarska vlada odbija rodnu ideologiju u školama, s čime se vjernici zapravo slažu”, rekao je Veres u razgovoru za National Catholic Register.

Intervju s mađarskim biskupom održan je povodom Papinog posjeta Budimpešti koji će se dogoditi od 28. do 30. travnja ove godine.

Veres je kazao kako je ideja za Papin pohod došla tijekom Franjinog posjeta glavnom gradu Mađarske 2021. godine radi euharistijskog kongresa:

“Možemo reći da je bilo malo razočaranje što je samo kratko vrijeme proveo s nama. Za svoja dva posjeta Mađarskoj papa Ivan Pavao II ostao je duže. Dakle, očito, nakon kratkog posjeta pape Franje Mađarskoj 2021., mađarski vjernici su ga stvarno iščekivali. Dapače, na rastanku je papa Franjo rekao da bi se rado vratio u službeni državni posjet”.

Iako će ovoga puta ostati dulje, Franjin posjet će ponovno radi zdravstvene situacije ostati ograničen na Budimpeštu.

Sveti Otac će posjetiti baziliku svetog Stjepana i crkvu svete Elizabete. Za susret s mladima odabrana je sportska dvorana, dok će veliko okupljanje vjernika s Papom biti održano na Trgu Lajosa Kossutha. Uz to, Franjo će posjetiti i mađarski parlament gdje će se susresti s predstavnicima vlasti.

“Nadamo se da će sva ova mjesta imati simboličan opseg koji će komunicirati tko smo i naš entuzijazam u primanju Papinog posjeta”, rekao je Veres.

Mađarski biskup priznaje da Sveti Otac dolazi u vrijeme u kojem se Crkva u zemlji susreće s brojnim poteškoćama.

“Pod komunističkim režimom obitelji su barem mogle školovati svoju djecu kod kuće i odgajati ih u katoličkoj vjeri. Osim državne ideologije, još uvijek je postojala mogućnost da kršćanstvo preživi. Ali sada smo suočeni s više generacija koje nikada nisu primile kršćansko obrazovanje, kršćansku obiteljsku pozadinu i odgajane su kao ateisti. Sa Zapada je stigao i takav hedonistički način života, koji je ojačao bezvjerstvo u zemlji”, kaže Veres.

Mađarski biskup osobit problem vidi u nastojanju suvremenog društva “da se stvori prostor u kojem se djeci može nametnuti ideologija kako bi se pokušalo utjecati na njih.”

Svjestan da se njegova zemlja u ostatku Europe i svijeta percipira kao problematična, Veres kaže da ima spreman odgovor prijateljima koji ga pitaju “Što se događa u Mađarskoj?”: “Kažem im: ‘Dođite u Mađarsku, pa ćete sami vidjeti’. Kad me ti prijatelji dođu posjetiti, shvate da se u tisku širi mnogo lažnih informacija o Mađarskoj”.

Unatoč svim spomenutim izazovima mađarski biskup nadu vidi u manjim kršćanskim zajednicama čiji pripadnici u mnogim slučajevima “nisu primili vjeru u obitelji nego kroz različite duhovne pokrete i zajednice”.

“To posebno možemo vidjeti kada se susrećemo s mladima i ugošćujemo događanja poput Forrásponta, godišnjeg događaja katoličke mladeži povezanog s Euharistijskim kongresom. To pokazuje da su se mnogi mladi ljudi koji nisu pohađali vjeronauk zainteresirali za vjeru kroz svoje škole ili grupe prijatelja, te se mogu otvoriti katoličanstvu”, kaže Veres.