Mađarski parlament izglasao je zakon prema kojem građanima na rodnim listovima i drugim osobnim dokumentima mora pisati spol u kojem su rođeni.

Time je onemogućeno transrodnim osobama da podatke na dokumentima mijenjaju u skladu s rodom s kojim se identificiraju.

Kako javlja BBC, zakon je predložila vladajuća stranka Fidesz, a izglasan je s 133 glasova “za” i 57 “protiv”. Da bi stupio na snagu, treba ga potpisati predsjednik  János Áder koji također dolazi iz stranke Fidesz.

Premijer Viktor Orbán poručio je da će prijedlog pomoći u sprječavanju pravnih nejasnoća. Pobornici zakona također dodaju kako je nemoguće u potpunosti promijeniti biološki spol te bi se to trebalo reflektirati i u podacima građana.

Također, u vladinom priopćenju istaknuto je kako zakonska promjena “ne utječe na pravo muškaraca i žena da slobodno iskušavaju i žive svoje identitete kako žele”.

Neke skupine za ljudska prava protive se odluci, smatrajući da će ona povećati diskriminaciju protiv onih građana koji se identificiraju kao LGBTQ osobe.

Jedan opozicijski zastupnik zakon je čak nazvao “zlim”.

Dodajmo kako će njime svi zahtjevi za promjenu spola na osobnim dokumentima koji se nalaze na listi čekanja – a prema pisanju BBC-ja radi se o zahtjevima starima i do tri godine – biti odbačeni.

Podsjećamo i kako je vatikanska Kongregacija za katoličko obrazovanje prošle godine upozorila na opasnosti rodne ideologije u posebnom dokumentu.

Tekst dokumenta tako ističe da rodna ideologija „vodi obrazovnim programima i pravnim aktima koji promoviraju osobni identitet i emotivnu intimnost kao radikalno odvojene od biološke razlike između muškaraca i žena“.

Kongregacija za katoličko obrazovanje također je istaknula kako se ljudska narav treba shvaćati u svjetlu jedinstva tijela i duše, u kojem je „horizontalna dimenzija“ međuosobnog zajedništva integrirana s „vertikalnom dimenzijom“ zajedništva s Bogom. Pritom su po pitanju obrazovanja naglašena prava i dužnosti roditelja, koja ne mogu biti delegirana drugima, kao i to da djeca imaju pravo na majku i oca.

Inače, papa Franjo je u nedavno objavljenoj knjizi posvećenoj Ivanu Pavlu II. izjavio kako se rodnom teorijom želi „u korijenu uništiti“ Božji plan za ljudska bića.

“Ona želi sve učiniti homogenim, neutralnim. To je napad na različitost, na Božju kreativnost i na muškarce i žene”, zaključio je Sveti Otac koji je tijekom svog pontifikata više puta kritizirao rodnu ideologiju i njezine predstavnike.