Iako se na spomen Europe u pogledu duhovnih zvanja obično s tugom utvrđuju opadajuće brojke, postoje i iznimke od pravila koje tim više vesele.

Jedna od njih je dominikanska provincija koja pokriva sjever Italije, koja po riječima tamošnjeg provincijala posljednjih šest godina bilježi rast poziva, prenosi Avvenire.

Nerijetko je riječ o osobama koje već imaju završen fakultet, doktorat, i(li) stanovito radno iskustvo. Oni su nakon pažljivog razmišljanja uvidjeli da imaju poziv služenja u dominikanskom redu.

“Možda je to zbog šarma naše crno-bijele haljine ili molitve mnogih vjernika”, kaže uz smiješak provincijal fra Daniele Drago, “ali istina je, bilježimo stalni rast zvanja u našoj Provinciji: godišnje u prosjeku oko sedam mladih odluči obući dominikanski habit”.

Provincija trenutno broji 170 redovnika, s još 40 njih koji su na putu da to postanu, a raspoređeni su u 14 samostana.

Ono što čudi fra Danielea je podrijetlo mladića jer je u  95 posto slučajeva riječ o Talijanima. „Među njima ima i dijecezanskih svećenika koji su nam se odlučili pridružiti. Zahvaljujući ovom porastu, naša mala redovnička provincija, nakon Poljske, trenutno ima najviše zvanja u Europi”, kaže provincijal.

Priljev novih zvanja utjecao je na to da je prosječna dob redovnika u provinciji nakon dugo vremena pala ispod 55 godina, a ukupni broj redovnika se povećao, unatoč brojnim smrtnim slučajevima.

Fra Daniele kaže kako novi redovnici često dolaze iz „ranjenih obitelji i pozadine koja nije katolička u smislu u kojem je to bio slučaj u 20. stoljeću“.

Provincijal je u razgovoru istaknuo i jedan znakovit događaj koji se zbio na početku porasta zvanja, a koji je možebitno utjecao na njega.

Naime, 1. listopada 2017. papa Franjo je posjetio grob svetog Dominika Bologni i zadržao se nekoliko minuta u molitvu. Nakon toga je vlastitom rukom zapisao:

„Molio sam se za red propovjednika. Zahvalio sam Gospodinu za sva dobra koja njegova djeca čine za Crkvu i tražio sam kao dar zamjetan porast zvanja.”