Marine Le Pen, kandidatkinja desne stranke Nacionalni front na skorašnjim izborima za predsjednika Francuske, kritizirala je svog glavnog izbornog suparnika Francoisa Fillona, kandidata republikanaca – stranke desnog centra – zbog izjave da je njegova katolička vjera važna za njegovu političku aktivnost.

Le Pen, kojoj su ankete predviđale pobjedu na izborima koji će se održati u travnju dok se na sceni nije pojavio Fillon i oduzeo joj dobar postotak potpore, u razgovoru za televizijsku postaju France 2 rekla je kako Fillonovo isticanje vjere “ugrožava sekularnost na kojem je temeljeno francusko društvo”.

“Razumijem da su Francuzi vezani uz svoja religijska uvjerenja, ali oportunistička uporaba vjere kako bi se branio neki politički program u suprotnosti je s načelom laicizma i našim francuskim vrijednostima”, rekla je i dodala kako izjave poput Fillonove to načelo ugrožavaju.

“Kako ćemo se suprotstaviti onima koji žele promicati svoju politiku u ime neke druge religije – recimo islama”, izjavila je čelnica NF-a koja je dobar dio svog programa izgradila na antiimigrantskoj retorici i kritici islama.

Fillon svoju pobjedu na unutarstranačkim izborima za predsjedničku nominaciju može zahvaliti upravo potpori katoličkih birača koje je zadobio svojim stavovima prema abortusu i gay “brakovima”. Imajući u vidu francuske “standarde” za odnos političara prema tim pitanjima (čak kada su u pitanju i oni iz desnih stranaka), njegovi su stavovi ipak nešto bliži njegovoj deklariranoj vjeri. Fillon naglašava kako želi ograničiti mogućnost gay parovima za posvajanje djece, a o abortusu je rekao kako mu se “osobno protivi”, ali i da zakon iz 1975. koji je abortus legalizirao – neće mijenjati.

Le Penova kritika usmjerena je protiv izjave koju je Fillon dao prošli vikend kada je rekao:

“Ja sam degolist i štoviše – ja sam kršćanin.”

Izjava je izazvala dosta reakcija, a Fillonov glasnogovornik je rekao kako je treba razumjeti u kontekstu. To je bio odgovor kandidata na tvrdnje kako je socijalno neosjetljiv, što je on demantirao.

Napadima na republikanca sada se pridružila i Le Pen, s čime, tvrde neki analitičari, riskira da pojača stanovite sporove koji postoje u njenoj stranci. Dio NF-a, kojeg predvodi Marechal-Le Pen, njezina nećakinja, inzistira na katoličanstvu kao jakoj odrednici identiteta stranke, od čega se Marine Le Pen počela udaljavati.

Njezina kritika Fillonova deklariranja katoličanstva, dakle, mogla bi naići na loše reakcije u dijelu njezine stranke.

Kako bilo – katolički identitet mogao bi biti jedan od glavnih točaka na kojima će kandidati desnice, kojima ankete predviđaju ulazak u drugi krug, voditi rasprave u predizbornoj kampanji.

Goran Andrijanić | Bitno.net