Dvadeset godina služio je svetu misu, krstio, vjenčavao i ispovijedao, a sada je otkriveno da je njegova služba zapravo bila velika prijevara.

Miguel Ángel Ibarra Marín, kolumbijski svećenik koji je posljednjih godinu dana služio u španjolskoj biskupiji Cádiz i Ceuta, otkriven je nakon što su crkvene vlasti u Kolumbiji provele istragu kojom je utvrđeno da su njegovi svećenički dokumenti krivotvoreni.

Istragu je prije nekoliko mjeseci pokrenula kolumbijska nadbiskupija Santa Fe de Antioquia u kojoj je Miguel Ángel služio od 2011. do listopada 2017.

Lažni svećenik redovito je, pri inkardiniranju u određenu biskupiju, priložio dokumente s potvrdom o zaređenju. Prema tim ga je dokumentima navodno zaredio nadbiskup Tunja, Augusto Trujillo Arango, 4. siječnja 1998., u privatnoj kapelici, prenosi ACI Prensa.

No, uvidom u originalne dokumente te u razgovorima s drugim svećenicima iz nadbiskupije Tunja, zaključeno je da “Miguel Ángel nije zaređen za svećenika”, objavila je biskupija Santa Fe de Antioquia 12. prosinca ove godine.

Odmah je obaviješten i biskup Cádiza i Ceute koji je idućeg dana, 13. prosinca razriješio dužnosti lažnog svećenika.

Službeno priopćenje o razrješenju španjolska je biskupija objavila tek 22. 12., nakon što su vijest, dan ranije, objavile kolumbijske Noticias Caracol.

Biskupija Cádiz i Ceuta u priopćenju je istaknula kako je Miguel Ángel primljen u dogovoru s nadbiskupijom Santa Fe de Antioquia te da je tom prilikom imao svu potrebnu dokumentaciju.

Lažni svećenik izbačen iz biskupije te bi idućih dana za svoje postupke trebao odgovarati pred crkvenim vlastima biskupije Santa Fe de Antioquia.

Slučaj je podignuo prašinu među vjernicima župa u kojima je služio “otac” Miguel Ángel te su mnogi postavili pitanje valjanosti sakramenata koje je lažni svećenik godinama podjeljivao.

Kako javlja Noticias Caracol, nadbiskup Santa Fea, istaknuo je da krštenja i vjenčanja koje je vodio spomenuti “svećenik” ne gube valjanost. No, problem predstavljaju drugi sakramenti poput euharistije i ispovijedi koji nisu bili valjani.

Zanimljivo je da ovo nije prvi zabilježen slučaj lažnog svećenika. Prije deset godina u srcu Katoličke Crkve, u Bazilici svetog Petra u Vatikanu, uhićen je muškarac laik zbog ispovijedanja vjernika, piše BBC. Iako je nosio kleričku odjeću izdali su ga lažni dokumenti koje je kod njega pronašla talijanska policija.

Tino Krvavica | Bitno.net