Kako izvještava IKA, nepoznate osobe ponovno su 16. siječnja napale župnu kuću u mjestu Vertientes u kubanskoj provinciji Camagüey zbog svećenika Rolanda Montesa de Oca koji je kritičan prema Vladi, prenosi Vatican News pisanje mjesnih medija.

Župnu kuću ovoga su puta gađali jajima, kao što su to činili i u nekim od ranijih čestih napada, u kojima su također ostavljali poruke. Vlč. Montes de Oca na Facebook stranici poručio je da ga „takve akcije neće pokolebati” te „zbog njih nikoga ne mrzi”. Svećenik je u prošlosti više puta izjavio da mu vozilo prate kubanske sigurnosne snage.

Protekle su godine tisuće ljudi prosvjedovale protiv državne represije, krize u opskrbljivanju i zalagale se za demokratsko otvaranje jednopartijskoga sistema, piše IKA.

Organizacije za ljudska prava izvještavale su o nasilnom obračunavanju snaga sigurnosti – u uniformi i civilu – s prosvjednicima; uhićeni su brojni novinari, umjetnici, i intelektualci, a nekima od njih prijete višegodišnje zatvorske kazne. Vlada je sredinom studenoga 2021. zabranila nove prosvjede.

“Nasilje rađa nasiljem, a današnja agresivnost otvara rane i hrani sutrašnje ogorčenje koje će zahtijevati puno napora kako bismo ju prevladali. Zato pozivamo sve neka ne potiču krizu, već vedrim duhom, dobrom voljom, slušanjem, razumijevanjem i tolerancijom, koja uzima u obzir i poštuje druge, zajedno traže pravedno i prigodno rješenje”, napisali su u srpnju prošle godine kubanski biskupi.

Nevladina organizacija „Prisoners Defenders“ krajem protekle godine izvijestila je o oko 850 političkih zatvorenika na Kubi, što je socijalistička Vlada odlučno niječe i optužuje SAD za poticanje prosvjeda.

Komunistička vlast na Kubi uspostavljena je revolucijom 1959. godine, koja je s vlasti svrgnula Fulgencija Batistu.

Pod komunizmom su crkve i vjerske škole bile zatvorene, a svećenici protjerivani ili zatvarani u logore za preodgoj.

Crkva je djelovala ilegalno sve do vjerskih tenzija koje su ublažile odnos vlasti prema vjerskim ustanovama nakon pada globalnog komunizma, 1991. godine.