Dokumentarni film o usponu popularnog kanadskog psihologa Jordana Petersona naziva The Rise of Jordan Peterson, naišao je na pokušaje opstrukcije u različitim gradovima, a jedna evangelička crkva primila je prijetnju nasiljem zbog najave prikazivanja filma.

Kreatori filma Patricia Marcoccia i Maziar Ghaderi u razgovoru s američkim novinarom Rodom Dreherom rekli su kako su proteklih dana primili obavijesti iz Toronta i Brooklyna da se prikazivanje filma otkazuje zbog “pritužbi osoblja”.

“Ljudi koji upravljaju prostorima za prikazivanje jako su zabrinuti da će upasti u nevolje”, rekao je Ghaderi. “Moj stari profesor mi je jednom rekao da bi umjetnici trebali biti neustrašivi, ali kada čitam ove e-mailove od osoblja, mislim u sebi: ‘Čovječe, trebali biste otići raditi za vladu, ili nešto tomu slično.'”

Osim ovakvih slučajeva kada do otkazivanja dolazi ‘mirnim putem’ Ghaderi je pokazao i poruku koju mu je proslijedio pastor jedne protestantske zajednice iz okolice Portlanda.

Nakon što je pastor pristao prikazati film o Jordanu Petersonu u svojoj crkvi, počele su stizati različite prijetnje, a u jednoj od njih se osim ‘nanošenja štete’ u tobože šaljivom tonu (možda od straha zbog kaznene prijave) spominjala i giljotina. U navedenoj je poruci pisalo:

“Upozorenje, nekoliko organizacija planira spriječiti prikazivanje propagandnog filma o Jordanu Petersonu. Iako mnogi od nas nisu kršćani, a neki otvoreno osuđuju religiju, ne želimo naštetiti nikome tko dolazi u vašu bogomolju. Međutim, ne možemo dozvoliti nastavak rasta fašizma i nećemo tolerirati njegovu prisutnost u našem gradu, bilo da se pojavljuje na ulicama, na rivama, ili u crkvama”, pisalo je u tekstu koji je završio riječima:

“Molite se ako baš morate. Činite ispravne stvari. Koliko god da se šalili oko toga, uistinu ne želimo vaditi giljotine kako bismo popravili društvo.”

U jednoj od filmskih kritika na dokumentarni film o Jordanu Petersonu, novinar Carol Horton je, uzevši u obzir pritisak radikalne ljevice na kina koja žele prikazati film, napisao kako je ironično da se film takve “iznimne originalnosti” zabranjuje u “kulturnim institucijama koje bi trebale biti najpredanije u podršci tako kreativnom radu”.

“Također je patetično da se ‘progresivci’, koji su inače zaokupljeni pomodnom identitetskom politikom, ne osvrću na vlastito licemjerje kada žele sabotirati film koji je stvorila žena (Marcoccia) i osoba druge boje kože (Ghaderi)”, dodaje Horton.

Trailer filma o Jordanu Petersonu možete pogledati ovdje:

Ivo Džeba | Bitno.net