Turski kršćani pozivaju na molitvu za 40-godišnju obraćenicu, Esmu, koja je dobila otkaz na mjestu profesorice u srednjoj školi nakon što su je lokalni mediji optužili za misionarske aktivnosti putem društvenih mreža, prenosi Middle East Concern (MEC), organizacija koja se bavi zaštitom prava kršćana na Bliskom istoku.

Esma je protekle dvije godine radila u srednjoj školi Hasan Fatma Onal Anadolu u Kusadasiju gdje je predavala religiju i moral.

Prošlog je tjedna u turskim konzervativnim novinama, Milli Gazete, objavljen članak koji je ukazao na Esminu kršćansku vjeru te ju optužio za misionarsko djelovanje putem njezinih privatnih profila na društvenim mrežama. Vijest su kasnije prenijeli i drugi mediji.

Kao posljedica toga, Esma je dobila otkaz u školi, a Nacionalni odbor za obrazovanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio može li kao kršćanka predavati religiju i moral u Turskoj.

40-godišnja profesorica je, kako bi se zaštitila, pokrenula sudsku parnicu protiv medija, kao i Nacionalnog odbora za obrazovanje, ta zatražila da se difamacijske i diskriminacijske primjedbe protiv nje uklone iz javnih izvora.

Prema tvrdnjama Esminih prijatelja, ona je bila omiljena profesorica, te su njezini učenici pokrenuli peticiju kako bi joj pružili podršku.

Prema pisanju MEC-a, turski crkveni vođe su istaknuli da je Esmin slučaj vrlo značajan budući da otvara vrlo važna pitanja poput: imaju li kršćani jednaka prava kao djelatnici u javnim službama, postoji li sloboda promjene vjeroispovijesti, te pitanje diskriminacije prema kršćanima u turskom društvu.

Ivo Džeba | Bitno.net