Trideset dvogodišnjoj kršćanki u Somaliji oteto je dvoje djece, te su je pretukla vlastita braća, nakon što je njezin suprug u stanu pronašao njezinu Bibliju.

“Rekla sam suprugu da sam Bibliju pronašla u Nairobiju, te da sam je htjela pročitati”, ispričala je. “On mi je samo odvratio ‘razvod’. Znala sam da je naš brak završio istoga trenutka zato što je otkrio da sam postala kršćanka, pa sam bez odlaganja napustila naš dom.”

Dogodilo se to Somalilandu, somalijskoj autonomnoj regiji koja je sebe proglasila nezavisnom državom, samo mjesec dana nakon što se par vratio iz Kenije gdje su bili zbog liječenja njezina oca.

Žena je u bolnici u kojoj je bio smješten njezin otac pronašla Bibliju, te zamolila jedan primjerak za sebe koji je u tajnosti čitala. Čitanje Biblije dovelo ju je do toga da se 2016. obratila na kršćanstvo.

Nakon povratka u Somaliju, majka dvaju djevojčica zaboravila je zaključati ladicu u kojoj je bila Biblija gdje ju je pronašao njezin suprug.

“Smjesta je odveo naše dvije kćeri i razveo se od mene”, rekla je za Morning Star News. “Oštro me je upozorio da se ne približavam djeci, te da će, ako to učinim, odnijeti Bibliju na islamski sud koji će me osuditi na kamenovanje jer sam otpala od vjere.”

U somalijskom je ustavu islam naveden kao državna religija te je zabranjeno promicanje bilo koje druge religije. Ustav također zahtijeva da zakoni budu u skladu sa šerijatom, bez iznimki za nemuslimansko stanovništvo.

Prema izvještaju organizacije Open Doors, Somalija je treća najopasnija zemlja za kršćane. Stanje je za kršćane lošije samo u Sjevernoj Koreji i Afganistanu.

Osim što joj je bivši suprug odnio djecu, somalijsku obraćenicu kaznila je i vlastita obitelj izvršivši na njoj fizičko nasilje.

“Braća su me nemilosrdno pretukla štapovima te mi uskratila hranu”, rekla je. “Bilo me je strah prijaviti slučaj policiji ili lokalnoj upravi, zato što bi me oni optužili za kazneno djelo otpadništva u skladu sa šerijatskim zakonom.”

Nakon svega preživljenog trideset dvogodišnja Somalijka nije imala drugog izbora nego pobjeći te potražiti zaštitu kod podzemne kršćanske zajednice koja joj je pružila pomoć.

“Bog mi je poštedio život, a moji podzemni kršćani u drugim regijama Somalije su me primili i podijelili sa mnom ono malo što imaju, ali sam vrlo istraumatizirana”, rekla je.

Ivo Džeba | Bitno.net