Patrijarh Koptske pravoslavne Crkve Tawadros II. u nedjelju 31. prosinca izjavio je da se ne planira otkazivanje božićnih svečanosti nakon prošlotjednog napada na crkvu u Helwanu u kojem je ubijeno najmanje 10 osoba, među kojima i policijski službenik, javlja Radio Vatikan. Koptski patrijarh za egipatske dnevne novine Al-Masry Al-Youm izjavio je da će se u crkvama diljem zemlje redovito slaviti božićna liturgija.

Sam patrijarh Tawadros II. predvodit će liturgiju u novoizgrađenoj katedrali Rođenja Kristova u novom upravnom središtu Kaira, a koja će biti svečano otvorena u noći sa 6. na 7. siječnja. Riječ je o najvećoj koptskoj crkvi u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Na svečanoj liturgiji sudjelovat će najviši dužnosnici zemlje, među kojima i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Biskupi su pak pozvali vjernike da surađuju s egipatskim sigurnosnim snagama i pokažu osobne iskaznice. Također pozvali su da se svi bez iznimke podvrgnu pretraživanju. Crkveni izvori priopćili su da su u brojnim crkvama diljem zemlje postavljeni detektori metala i nadzorne kamere, i to o vlastitom trošku.

U petak 29. prosinca najmanje 10 osoba je poginulo, a 10 ih je ranjeno, nakon što su dva naoružana ekstremista izvršili napad na crkvu Mar Mina u Helwanu, južno od Kaira. Odgovornost za teroristički napad preuzela je samozvana Islamska država, no nije ponudila konkretne dokaze za tu tvrdnju.

Sigurnosne su snage diljem Egipta najavile da će povećati svoju pripravnost na najvišu moguću razinu dok se pripremaju za blagdanska slavlja. Sigurnosne su snage postavljene u blizini crkvi i turističkih mjesta, dok protueksplozivni odredi uz pomoć pasa češljaju područja oko crkvi kao i turistička mjesta. Sigurnosnim službenicima naloženo je da budu budni i u stanju visoke pripravnosti. Za sigurnost u zemlji će se brinuti oko 230 tisuća službenika, a trebali bi čuvati više od 2600 crkava, uključujući više od 1300 pravoslavnih, 1200 protestantskih i 200 katoličkih.

IKA | Bitno.net