Ruski pravoslavni patrijarh Kiril I. naglasio je tijekom susreta s novim ruskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici važnost dijaloga s Vatikanom, objavila je u srijedu 31. svibnja KNA pozivajući se na informacije iz Ruske pravoslavne Crkve.

Prilikom susreta s novoimenovanim ruskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici Ivanom Soltanovskim, patrijarh je rekao kako je komunikacija između dviju Crkava u prošlosti koristila i jednoj i drugoj strani. Prema njegovim riječima, sad je nastupilo „novo razdoblje s novim problemima i novim mogućnostima.“

„I čini nam se važnim u ovoj povijesnoj razvojnoj fazi stvarno graditi odnose s Vatikanom“, dodao je Kiril I. KNA napominje da se u priopćenju Moskovskog patrijarhata, na koje se poziva, ne spominju konkretni izazovi.

Odmah na početku razgovora sa Soltanovskim, patrijarh Kiril je rekao: „Rimokatolička Crkva naš je tradicionalni i važan partner“. Veleposlanik Soltanovsky sa svoje je strane ocijenio kako izgradnja obostrano korisnih odnosa s Vatikanom „nije lagana zadaća.“

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je 68-godišnjeg Soltanovskog sredinom svibnja veleposlanikom pri Svetoj Stolici. Prije toga, od 2015. do 2022. Soltanovsky je obnašao veleposlaničku dužnost pri Vijeću Europe u Strassbourgu, a njegova služba ondje završila je kad je Vijeće Europe u proljeće 2022. isključilo Rusiju iz članstva zbog napada na Ukrajinu.

Soltanovsky će na veleposlaničkoj dužnosti u Vatikanu naslijediti 76-godišnjeg Aleksandra Avdejeva, koji je deset godina predstavljao Rusiju pri Svetoj Stolici. Papa Franjo nazvao je Andejeva krajem travnja pred novinarima sjajnim čovjekom.

Patrijarh Kiril I. podupire rusku agresiju na Ukrajinu, što u inozemstvu nailazi na žestoke negativne reakcije. Papa Franjo rekao je Kirilu tijekom video-razgovora kako mora paziti da ne postane „državni klerik“ i Putinov „ministrant“. Susret Pape i patrijarha najavljen za lipanj u Jeruzalemu otkazan je, ali je papa Franjo nedavno ponovno pokazao interes za susret s Kirilom I.
Papa Franjo, podsjeća KNA, u nekoliko je navrata ponudio posredovanje Vatikana u rusko-ukrajinskom ratu. Nedavno je imenovao predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Mattea Zuppija voditeljem izaslanstva koje bi trebalo ispitati mogućnosti okončanja rata. Kardinal Zuppi ima zadaću voditi razgovore u Kijevu i Moskvi, a KNA piše da nije poznato kad će se to dogoditi.