Kineske vlasti novim su pravilima odlučile zabraniti “internetsku evangelizaciju”.

Kako prenosi AsiaNews, državni ured za religijska pitanja objavio je smjernice kojima se zabranjuje prijenos religijskih ceremonija uživo putem interneta. Odlukom su obuhvaćeni i prijenosi molitvi, propovijedi pa čak i paljenje tamjana.

Nova pravila također zabranjuju objavu materijala koji sadrži kritike prema vodstvu Komunističke partije i službenoj religijskoj politici, zatim onih koji promoviraju sudjelovanje maloljetnika u vjerskim ceremonijama te koji koriste religiju kao sredstvo rušenja socijalističkog društva.

Smjernice pod nazivom “Mjere za upravljanje religijskim informacijama na internetu”, objavljene su na internetskim stranicama kineske vlade u subotu, 8. rujna.

Premda se radi o nacrtu prijedloga, o kojem se još treba voditi javna rasprava, portal AsiaNews, kojim upravlja Papinski institut za vanjske misije, tvrdi kako u većini slučajeva nacrt (p)ostane završni tekst.

“Mjere”, koje su podijeljene na pet poglavlja i 35 članaka, također propisuju uvjete za one koji žele otvoriti vjersku internetsku stranicu. Naime, odgovorna osoba prvo treba dobiti dozvolu nadležnih vlasti te biti “moralno zdrava i politički pouzdana”.

Spomenuta pravila dio su šire kampanje “sinicizacije“, koju je pokrenuo kineski predsjednik Xi Jinping, a koja predstavlja određenu vrstu kulturne asimilacije u vidu prihvaćanja kineskog jezika, simbola ili kineskog nacionalnog identiteta od strane nekineskih etničkih skupina ili kultura. Kritičari tvrde kako je sinizacija alat kojim se opozicijske religijske snage žele staviti pod kontrolu vladajuće Partije.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net